hur många kalorier i vattenmelon

Vattenmelon är en saftig och uppfriskande frukt som är omtyckt av många på grund av dess söta smak och höga vattenhalt. Men när det gäller dess näringsinnehåll, undrar många människor: hur många kalorier finns det egentligen i vattenmelon?

Vattenmelons kaloriinnehåll

Vattenmelon är känd för att vara låg i kalorier, vilket gör den till ett populärt val för personer som är på en kalorimedveten diet eller bara vill ha en lätt och uppfriskande mellanmål. En kopp tärnad vattenmelon (cirka 152 gram) innehåller vanligtvis endast cirka 46 kalorier.

Anledningen till det låga kaloriinnehållet

Den låga kalorimängden i vattenmelon beror främst på dess höga vattenhalt. Ungefär 90% av vattenmelons sammansättning består av vatten, vilket gör att den inte är särskilt energitäta i form av kalorier. Dessutom innehåller den inte heller några betydande mängder fett eller protein som skulle öka dess kaloriinnehåll.

Näringsvärde av vattenmelon

Förutom att vara låg i kalorier är vattenmelon också en bra källa till olika näringsämnen som är bra för hälsan.

Näringsämne Mängd per 1 kopp (cirka 152 g)
Vitamin C 21,0 mg
Vitamin A 865 IU
Kalium 170 mg
Lycopen 6,889 mcg

Vattenmelon innehåller också spårämnen såsom magnesium och vitamin B6, samt antioxidanter som lycopen, vilka alla bidrar till att främja en god hälsa.

Sammanfattning

Vattenmelon är en läcker och uppfriskande frukt som är låg i kalorier och hög i vattenhalt. Med endast cirka 46 kalorier per kopp är den ett utmärkt val för den som vill ha en hälsosam och lätt mellanmål. Dess näringsrika sammansättning gör den också till ett utmärkt tillskott till en balanserad kost.

Vattenmelons näringsfördelar

Utöver dess låga kaloriinnehåll är vattenmelon också rik på olika näringsämnen som är avgörande för en sund livsstil.

Näringsämne Mängd per 1 kopp (cirka 152 g)
Vitamin C 21,0 mg
Vitamin A 865 IU
Kalium 170 mg
Lycopen 6,889 mcg
Magnesium 10,0 mg
Vitamin B6 0,1 mg

Det är viktigt att notera närvaron av magnesium och vitamin B6 som spelar viktiga roller i kroppens funktioner. Dessa näringsämnen bidrar till att stödja nervsystemet och främja en hälsosam metabolism.

Förstå lycopenens betydelse

Lycopen, en antioxidant som är ansvarig för vattenmelons karakteristiska röda färg, har visat sig ha potenta hälsofördelar. Studier har kopplat lycopen till att minska risken för vissa typer av cancer och främja hjärthälsa.

Vanliga frågor

  • Är det sant att vattenmelon hjälper till att hydrera kroppen? Ja, vattenmelon består till största delen av vatten, vilket gör den till ett utmärkt val för att hålla kroppen hydrerad.
  • Kan vattenmelon bidra till viktminskning? På grund av dess låga kaloriinnehåll och höga vattenhalt kan vattenmelon vara ett användbart verktyg i viktminskningsplaner genom att fylla magen med få kalorier.
  • Finns det några nackdelar med att äta för mycket vattenmelon? Även om vattenmelon är näringsrik och hälsosam, kan överkonsumtion leda till överbelastning av vissa näringsämnen och ökad sockerkonsumtion.
Foto av författare

Zigido

Lämna en kommentar