Sunda ideal- vad är det?

Under den senaste tiden har jag hunnit fundera en hel del på ”sunda ideal”. Mest pga att det är ju en del tugg om ”osunda ideal”.

Märkligt nog så verkar inte ”osunda ideal” handla om kända människor som röker, dricker en massa alkohol, äter allt för mycket mat av den sort vi alla vet inte gynnar vare sig kroppen eller knoppen vi hasar runt på, och på så sätt utgör mindre bra exempel att följa.

Nopp, de kallar sig tvärtom allt som oftast för ”kroppspositiva”, är det inte märkligt så säg?

Nej, ser ni när utrycket ”osunda ideal” används det handlar allt som oftast om att vara smal.

Smal är verkligen inte detsamma som sunt, speciellt inte idag då så många underlåter att lyfta tunga vikter och därmed mest har på tok för lite muskelmassa, kompletterat med silicon eller annan form av massa för att fylla ut kroppen så att det för dom ter sig estetiskt.

Att ha en begränsad mängd med fett på kroppen, kompletterat med muskler som ger en stark kropp och en kondition som gör att kroppen orkar hålla på just så intensivt och länge som man vill att den ska klara – det är bara resultatet av en jäkla lång räcka av sunda val.

I min värld är sunda ideal något som kommer som ett resultat av just det – en lång räcka av sunda val.

Detta har föga med estetik att göra.  Då kroppen inte är dum på något sätt så formas den dock till det yttre av vad vi utsätter den för så den bieffekten låter sällan vänta på sig, den heller.

Vad är sunt då? En goggling bort hittar jag svaret-

 Synonymer till sund

adj.

Sund betyder alltså inte – ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, depression, demens, inlärningssvårigheter, dålig självkänsla, ångest och/eller oro.

Jag ville mest bara ha det klargjort.

Sunda val får nämligen ingen att må dåligt.

Tja, det skulle väl vara de där sunda valen man inte gör då.

HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic PT och synnerligen van vid att göra sunda val…

Kommentarsfunktionen är avstängd.