Mina favoriter i trädgårdsgymmet

Jag gillar att göra saker och ting enkelt för mig. Att alltid ha nära till effektiv och varierande träning gör det enkelt för mig att ägna mig åt just det . Låt mig presentera mina favoriter i trädgårdsgymmet…

Favorit nummer 1 – Kroppen.  Det är ju nåt helt makalöst vad lätt det är att köra slut på sig själv med endast den som redskap. Knäböj, utfall, utfallsgång,  armhävningar, dynamiska plankor, vanliga tråkplankor, kramplyft(situps). Får mer puls, explosivitet och så nära tung styrketräning man kan komma utan yttre vikter – Hoppa! Knäböjshopp, utfallshopp, hoppa jämfota, hoppa på ett ben, hoppa upp på verandan, hoppa ner från verandan. Och glöm för allt i världen inte burpees. Typ världens bästa övning som får med det mesta.

Favorit nummer 2 – Kettlebells. Det är nog det redskap jag använder mest i hemmagymmet. Kanske beroende på att jag använder mig av både skivstänger och hantlar så frekvent min mina vanliga fullutrustade gym (jobbet alltså). Med en 12kg och en på 16kg täcker jag in de flesta övningar. Förutom de mer typiska kettlebellsövningarna så är de jäkligt användbara för att göra kroppsviktsövningarna jobbigare. Jämfota hopp med en kettlebell i famnen, jobbitjobbit, vanliga knäböj blir klart mycket jobbigare, utfall likaså. Ska man semestra med bil tar kloten inte så förtvivlat mycket utrymme så de hänger med.

Favorit nummer 3 – Sandsäck. Mina sandsäckar är nog favoriter just nu mest pga att de tillhör det senaste tillskotten i samlingen. Burpees med sandsäck är förtvivlat mycket jobbigare än utan. Springa upp för backar är också mycket jobbigare med dom på ryggen. För att inte tala om att ta sig upp liggandes på rygg med säcken i famnen eller ännu hellre/värre – på ryggen! De är fulla av användningsområden och det är mest bara fantasin som sätter gränserna här, fantasin och orken 😉

Favorit nummer 4 – TRX/Multi balance trainer. Ett träningsredskap som ger dig möjligheten att använda din egen kroppsvikt för styrke- och balansövningar. Fallskärmslinor som tål det mesta. Fäst dom i ett träd/gungställning/dörr och du har ett redskap som tränar hela kroppen. Ett lätt redskap att ta med på semestern även om packningen måste vara lätt.

Favorit nummer 4- Min älskade stående sandsäck. Gjort i skumplast med fot fylld med vatten. Nu behöver jag inte ens kompisar när jag vill boxas hemma. Fantastiskt! För min egen del fyller den en makalöst bra funktion om jag vill köra lite pulsträning men vill spara på benen. Att sparras med den ger puls! Onödigt dyr leksak och inte det jag skulle köpa som första leksak, förlåt – redskap till hemgymmet.

Favorit nummer 5 – Hantlar/skivstång. Med möjlighet att justerbara vikter. Ja, nu kan man göra allt man vanligtvis gör på ett vanligt gym.

Favorit nummer 2-5 är sånt som gör hemmaträningen ännu lite roligare, ännu lite lättare att få gjort, ännu lite effektivare. Favorit nummer 2 och 4 är nog de jag främst vill rekommendera om man bara ska skaffa någon extra pryl.

Eller så struntar man i allt det där och gräver där man står. Använd favorit nummer 1, den egna kroppen. Att vänta tills man köpt eventuella prylar är liksom inte det mest effektiva sättet att spendera tiden på. Kom igång med knäböj, armhäv och burpees.

Det är det som är det viktigaste – att komma igång. En förutsättning för att kunna fortsätta liksom.

//Carolin Helt, Int Lic PT och flitig hemmagymmare

 

PS. Trädgårdsgymmet flyttar med fördel in över vintern, då kan man inte Latmasken skylla på dåligt väder. Mota Olle i grind liksom 😉

 

 

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.