Mellanmål- bästa tipsen hittar du här!

Jag hann knappt slå upp mina oskyldiga blå och välkomna världen denna morgon innan jag lyckades ilskna till. Sociala medier kan ha den effekten…

Det var en annons på instagram som fick topplocket att ryka denna gång. En PT, känd från TV berättar om sin kostfilosofi som bygger på –

Energi- och näringsinnehåll och sunt förnuft. Så långt allt väl.

Sen börjar tugget om mellanmål. Kontentan av det var nåt i stil med att-

har en inte lust med kokta ägg, så ta en proteinbar

Detta har PT känd från TV säkert fått betalt för att säga och det är möjligt att det är klippt lite olyckligt för hen har tidigare uttryckt sig synnerligen klokt och kompetent. Det är också möjligt att jag retade upp mig nåt alldeles extra pga inte fått i mig nåt kaffe än men det fick iaf igång min kreativa del av hjärnan och resultatet av det är vad ni läser nu.

Vad jag vill få ur mig i ämnet är följande –

  1. Proteinbars– jodå, här både äts det och säljs det proteinbars. Det finns bättre och sämre sorter men gemensamt för dem är att de innehåller protein. Det är bra pga det är det makronäringsämne (energigivande näringsämne) de flesta av oss har svårast att få i oss. Fett och kolhydrater däremot, slafsar vi i oss tämligen lätt. Men förutom proteininnehållet innehåller de föga av nytta för mänskligheten. Ett hett tips – smakar det väldigt likt godis bör vi kanske se det som det. GOTT och helt klart ett bättre alternativ än Snickers men som en regelbunden punkt på matsedeln för den hälsomedvetne? njaaa, inte om du inte har väldigt svårt att få i dig tillräckligt med energi från ”riktig” mat.
  2. Ägg- ja, det var väl kanske här jag gick igång på riktigt pga ägg är ett av de bästa livsmedel du kan peta i dig. Innehåller en fantastisk sammansättning av aminosyror (protein), bra fetter, alla vitaminer och mineraler förutom C-vitamin. Komplettera äggen men en apelsin, potatis eller broccolibukett och du är hemma liksom. Det enda som proteinbars och ägg har gemensamt är att de innehåller protein. 2 ägg är hyfsat jämförbart med de flesta proteinbars i just proteinmängd, men äggen slår proteinbars med såna hästlängder gällande övrigt näringsinnehåll att det är en skymf att ens göra jämförelsen.
  3. Mellanmål- hur himlans viktigt är det med mellanmål för de allra flesta? För den som inte är en växande ungdom, hårt tränande eller har ett tungt fysiskt arbete, så är det sällan ett problem att få i sig tillräckligt med energi (kcal). Jag vet inte hur ofta jag får frågan om tips på bra mellanmål av färdigvuxna, mestadels stillasittande, ja framförallt kvinnor som förvånansvärt ofta vill gå ner i vikt dessutom.

Har man så svårt att veta vad man ska äta till mellanmål är mitt bästa tips – Ät för fasiken inte mellanmål.

Ät mer till huvudmålen istället om man blir hungrig så fort. Hur svårt kan det vara? Ta en extra potatis, lasta på mer av laxen eller vad det nu är för lagad mat ni petar i er (kom inte dragandes med knäckebrödet nu igen bara).

För lets face it – vad brukar mellanmålen bestå av? I bästa fall ägg och en frukt va? Kanske lite keso och bär? I så fall, allt väl. Men det är rackarns sällan men ser nån dra fram kycklingfilén och brokollibuketten till trefikat, oftare nåt kex, knäckemacka eller för den som sett reklam på instagram- en proteinbar.

Men, säger nån – ”äta minst var fjärde timme måste man ju göra för att hålla jämn blodsocker”

Bullshit säger inte bara jag utan även kroppen. Och tandläkarn också för den delen.

”Men jag fÅR faktiskt lågt blodsocker, jag känner det, blir irriterad och ja nästan darrig” säger nån och hugger en kexchoklad i kön på Ica bara för att överleva färden hem.

Näe, du får inte lågt blodsocker-

 Du får ett påslag av noradrenalin. Hur hanterar du det? Du skärper helt sonika till dig.

Vi har gott om glykogen i att tillgå i vår lever, det är bara bra att det blir lite omsättning där, för fettlever vill ingen ha. Vänjer du dig att alltid äta var tredje eller fjärde timme som ett dibarn, ja då kommer du också bli grinig om du inte alltid ser till att upprätthålla den vanan.

 

Hur ofta bör man då äta? Ät så ofta du behöver för att kunna göra sunda val..

Ägg till exempel.

HEPPÅER!

//Carolin Helt, Int Lic PT och fd dibarn med humörsvägningar, numera jämn och fin till min läggning. Fråga bara min man.

Kommentarsfunktionen är avstängd.