Idag ska vi träna självdistans!

Självdistans är något vi kan träna upp. Har du en bra självdistans så kan du zooma ut och ta det som händer dig, andra människor och åsikter mindre personligt. Låter inte detta som en höjdare så säg?

Jag läser en bok. Nej, jag läser samma bok för 3:e gången nu. Jag lär mig nya saker varje gång, ser saker som jag inte sett de andra gångerna. Mycket är hämtat just ur denna ”bibel” och övningsbok.
Tack Johannes Hansen och din bok ”Tought love”

Med en vältränad självdistans kan du få lite perspektiv på dig själv och acceptera dina brister och kanske till och med förstå att du är rätt bra. Med självdistans kan man också hantera det som händer en på ett mycket bättre sätt utan att tappa greppet.

Ibland handlar om att skilja på sak och person…
Kan du det? En bra test är att fråga sig själv vem man är. Ta papper och penna och skriv ner.
För dig som nu skrev ”jag är lärare, bor i Kalmar och är trebarns mamma” Är du tyvärr en person som inte är så bra än, på att skilja på sak och person. Det du svarade på var – Vad du jobbar med, var du bor och hur många barn du har.

Varför är detta så viktigt? Jo, vi har ju blivit mästare på att ta saker personligt, bli kränkta och låta andras åsikter, i vissa fall, bryta ner en totalt. Stoppa detta!! Stoppa detta genom att zooma ut, använd dig lite av din självdistans och skilj på sak och person!

Ex: Du får kritik på jobb. Du bli genast kränkt men det som hände egentligen var ju att du blev kritiserad för det du utförde på ditt jobb, inte vem du är som person. Lär du dig detta kommer du bli så mycket bättre på att ta kritik och vem vet – Du kanske blir både klokare och lyckligare?

Med en vältränad självdistans kan du ta emot värdefull feedback utan att behöva försvara dig eller tappa besinningen och kanske slå ner nån stackare i närheten.
Motsatsen till självdistans är självupptagenhet. Ett tydlig tecken på att du blivit lite för självupptagen är när du har svårt att skratta åt dig själv eller ibland driva med planer du har. Visst kan det vara rätt kul att skratta åt sig själv ibland? (Varför inte ta ett riktigt fult foto av dig själv och träna upp modet att lägga ut det på sociala medier)

Att må riktigt dåligt brukar ha en stark koppling till att vara väldigt självupptagen. Allt som händer, allt folk skriver tar man personlig.

När fyyy fasen vad trist! Skärp till dig nu om hamnat där! Det är inte mer synd om dig än någon annan. Gör någonting åt det nu!! Träna upp din självdistans till exempel.

Träna på att se dig själv utifrån, ifrågasätt dig själv och förstå att du ibland hittar på ett större drama än vad som egentligen finns där. Jepp, ut och träna bara, precis som om du ville ha större biceps

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist som gör allt vad jag kan för att få ett gott skratt, åt mig själv då

Kommentarsfunktionen är avstängd.