Caster Semenya, Usain Bolt och kanske du?

Gener, det handlar mycket om gener. Ibland både på gott och ont. Men tänk att behöva medicinera för att inte vara den du egentligen är…?

Vet du hur det står till i din genbank? Är du en av de lyckliga som kan bygga muskler nästan bara genom att titta på en hantel? Grattis i så fall!

Han kommer alltid vara en av de största, Usain Bolt. Oavsett om han inte avslutade som det var tänkt. Han har satt ett avtryck i mångas hjärtan, speciellt i mitt. Jag skrek och nästan grät när han föll ihop i sitt sista lopp någonsin…

Bolt har sina gener att tacka för mycket! Han har de perfekta vinklarna, de bästa längderna på lårben mm. Han är som gjord för att springa snabbt. Lite för stor att trycka ner i startblocken men med den vinnarskallen fixade han detta också.

Sen ha vi Caster, Caster Semenya, ständigt uttittad, utskälld, testad och misstänkt. Hon är bara född sån. Hon är född med väldigt höga testosteronvärden. Hon blev född att springa snabbt men har stundtals blivit stoppad att göra detta.

Det var nämligen så här (hoppas jag får det rätt nu) att tjejer med hyperandogenism var tvingade att sänka sina naturligt höga testosteronvärden för att få göra det de älskar – tävla. Hon fick alltså medicinera för att inte vara sig själv! Men som tur var ändrades detta och hon är tillbaka! Snälla ni, förstå henne, låt henne göra det hon älskar och hon har inte gjort något fel. Hon är född sån och hon har hittat det som gör henne lycklig.

Gener kan alltså spela större roll än vad vi tror. De kan sätta käppar i hjulet för vissa och de kan hjälpa vissa att nå VM guld.

Hur ser dina gener ut?Är du en sån som tittar på andra och känner att så där ska du också se ut! Du ska också vara så där smal eller du ska också ha de där musklerna. Ja, om du har de rätta generna min vän. De har du fått av dina föräldrar och detta är inget du kan ändra på.

NU FÅR INGEN TRO ATT OM MAN ÄTER SKITMAT OCH LIGGER PÅ SOFFLOCKET ÄR GENERNAS FEL!
De kan spela en viss roll då generna faktiskt kan styra över vad du blir sugen på men allt annat  spelar sin roll. Kalori in och kalori ut spelar fortfarande en väldigt stor roll.

Men om vi har två personer som ökar sitt intag med 1500 kcal per dag och fortsätter leva, träna som man gjort tidigare så reagerar inte dessa två på de 1500 extra kcal på exakt samma sätt. Den ena lägger kanske på sig muskler medan den andra kanske lägger på sig mest fett. Detta styrs till stor del av generna.

Ja! Träningen, vad vi tränar spelar roll! Men jag vill gärna att ni ska förså att vi kan inte kämpa emot våra gener eller att vi jämför oss med någon med helt andra förutsättningar.

Jag har en klient. Den piggaste och friskaste 60 åring jag träffat på länge. Grov men inte tjock. Rör sig kopiöst mycket. Är noga med maten och äter riktigt mat! Som tesagt.

Det som är så speciellt med henne är att hon verkar bygga muskler bara genom att titta på en hantel! Som ni alla vet att efter 30 år börjar förfallet, det blir svårarae att bygga muskler men inte hos denna dam. Herre jädrar vad hon bygger muskler. Hon tappar inte fett i den utsräckningen som hon önskar men även här kan det då vara hennes gener som vill annat.

Jag önskar så att hon uppskattade sina muskler mer! Vi är på väg dit, tror jag.  När hon blir äldre är det hon som står där, rakryggad, frisk och med ett gäng härlig muskelmassa medan den där där tunna magra saken, som hon jämför sig med, har en krummad rygg och   musklerna som är ett minne blott.

Åhhh  vad jag önskar att min genetik också ville bygga muskler på det sättet.

Nej, jag är förresten nöjd! Jag är stark och jag ska inte jämföra mig med någon annan. Tack mamma & pappa för de finfina gener jag fått.


Hälsningar Lisa Kaptein Kvist med den perfekta genetiken för att jag ska vara jag.

Kommentarsfunktionen är avstängd.