Vi måste snacka om den här njutningshetsen som pågår…

”Livet är kort. Tiden går fort. Ingen repris. Ingen tillbakaspolning. Så NJUT av VARJE ögonblick som den kommer…” Fantastiska små klokord, eller? Ursäkta språket men jag blir fan stressad av allt detta njutande av varenda minut.

Snubblade på ovanstående klokord i morse. Det finns ju rätt många varianter på allt det där mindfulla tänkandet. Man ska Carpa skiten ur Diem varenda dag och varenda sekund. Lätt att bli lite stressad över att man inte utnyttjar all levnadstid åt att njuta. Men för tusan, det går väl ändå inte att stanna till och känna efter var och varannan minut, andas och känna lycka i allt? Eller är det bara jag som inte njuter fullt ut av livet när jag städar? Eller den sekund alarmet piper på morgonen? Viss skit måste bara göras. Thats life. Det är inte kul, inte det minsta njutningsfull men heller inte nåt man måste gå i terapi för att uthärda.

 

”Det går upp och det går ner, berg- och dalbana så långt jag ser. Ena dan är  högsta vinsten på lotteriet, andra dan så blir det ingenting just, som en kalldusch”

Tja, inte kunde man tro att en schlagerdänga kunde innehålla så mycket vishet. Men är det inte just så livet är? Det går upp och det går ner och det är inget märkligt med det alls. Det är det som är livet. Att förvänta att varenda sekund ska vara njutbar, alltså jag tror man blir rätt besviken då.

Läste ett annat citat härom dagen –

”Livet handlar inte om att undvika lidande, det handlar om att finna mening.”

Och inte alltför sällan så är det av det där som inte är så njutningsfullt som vi lära oss vad som är viktigt i livet.

Jag menar givetvis inte att vi ska gå runt och lida för jämnan men vi kanske skulle må bra av att sänka förväntningarna en smula. Att helt enkelt bara förhålla oss till det liv vi lever just nu, göra det bästa av situationen helt enkelt.

Njut av livet – javisst! Njut av det lilla i vardagen – javisst! Njut av våren, solen och fågelkvitter när tillfälle ges  – javisst! Lär dig prioritera rätt saker i livet – javisst!

Men att förvänta sig att leva ett liv med njutning i varenda ögonblick? Sorry, I dont buy that. Tror man blir en rätt olycklig liten människa då. Och det vore ju trist när livet är så kort och det enda vi har..

//Carolin Helt, Int Lic PT, onsdagsfilosof och livsnjutare som inte räds lite lidande emellanåt 😉

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.