Våga välja vrede..

Hej! Jag heter Carolin och jag är en hater. En hater av orättvisor och onda gärningar. Mot dessa väljer jag att reagera med vrede eller i alla fall ilska, ty ilska är en kraft icke att förakta..

Jag håller mig informerad och uppdaterad om vad som händer samhället och världen i stort för jag är en del av den. Jag läser mer än bara rubriker, jag söker fakta och jag bildar mig en uppfattning, en uppfattning jag gärna ventilerar. Jag anser att mina åsikter är viktiga och jag lyssnar på andras. Allt som oftast lär jag mig något nytt.

När något ont händer personer i min närhet reagerar jag, jag protesterar och jag agerar. Jag blir arg på riktigt och gör vad jag kan för att få stopp på det onda som drabbat mina nära och kära.

Jag skulle kunnat skicka styrkekramar och rosa hjärtan och be den drabbade  ”tänka positivt” och dra till med käcka tillrop som att ” det kommer säkert något gott ur detta, ska du se”.  Mysigt och inget krävande alls från den som sänder det budskapet. När jag ser och hör dylikt, blir jag faktiskt nästan lite kräkfärdig.

Allt det här snacket positiva tankarna har på något sätt tagit bort civilkurage och handlingskraft mot det som är dåligt. Det är okej att bli arg! Ur ilska föds energi som när den används rätt kan vara oerhört kreativ, handlingskraftig och kan göra mycket gott.

Jag tror inte att det finns onda eller goda människor, jag är helt övertygad om att vi alla har lite av båda i oss. Mot onda handlingar måste vi reagera, protestera och AGERA. Det vore en ond handling att låta bli. Att underlåta att agera vore en ond handling mot den drabbade och det vore att göra utövaren av det onda en otjänst. Att inte få svara för sina onda handlingar, även om det handlar om ett misstag, vore att inte ge hen möjlighet att lära av dem.

Att ha en rak, tydlig och ärlig kommunikation måste vara en betydligt bättre väg att gå än att ständigt vara en förmedlare av glada, positiva icke helt korrekta budskap. Allt är inte rosenrött och vissa fall ska det heller inte vara det.

Affirmationer, positiva påstående om dig själv eller din omgivning är ju populära redskap för att bli en lyckligare människa. I många fall kan det vara ett bra sätt att byta fokus. I andra fall blir det hel befängt. Det bästsämst exemplet dök upp i mitt instagramflöde för ett tag sedan –

”Vad jag än gör går det bra för mig”

Eh, va? Tänkte hen lite oturligt, rökte på och körde in i en bergvägg? Gör du bra saker torde det i slutändan gå bra för dig. Stjäl du ska det inte gå bra för dig, då ska du straffas, sona ditt brott och bli en klokare och bättre människa av misstaget du begått.

Under helgen som gått har jag fått allt för många exempel på ett förtvivlat naivt, positivt, godhetstänkande som gränsar till att de som är offer i sammanhanget skuldbeläggs. Ja, det sägs ju inte rakt ut men att agera kraftfullt för att få ett slut det orätta man utsätts för verkar inte vara okej. Positiva tankar och kärleksfulla energier ska tydligen ordna allt.

Jag vet inte jag men jag tror ändå att en polisanmälan smäller högre än att offret sätter sig i lotusställning och djupandar sig genom problemet.

Att likt en lobotomiopererad blunda för det negativa och bara tänka och andas positivt kommer inte göra varken din närmaste omgivning eller världen i stort till en bättre plats.

Vad vill jag ha sagt med detta? Var lösningsorienterad och fokusera på möjligheterna, jajamän! För att kunna göra det på ett konstruktivt sätt är det rackarns bra att identifiera orsaken till problemet, inte blunda för det. Att våga välja vrede är inte ett tecken på ondska…

 

Att vara en hater av orättvisor och orätta handlingar är betydligt mycket bättre än att vara ett menlöst våp som inte kan få sig till annat än att skicka rosa hjärtan när nåt orätt begåtts, om ni frågar mig….

 

Vad har detta med träning att göra? Inte mycket, inte mer än kraften och styrkan som kommer ur ilska kan utnyttjas även där och att tuff träning är ett rackarns bra sätt att sortera tankarna på. Själv sprang jag tidernas bästa långa tröskelpass i helgen, driven av ilska. Blev kreativ, konstruktiv och lösningsorienterad på kuppen.

 

//Carolin Helt, Int Lic PT med mer än träning i huvudet

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.