Unna, +40mage och länge leve självinsikten!

Att ha en god självkänsla verkar var det viktigaste man kan ha om man ska bli en allt igenom lyckad och lycklig individ. Ja, i alla falla om man ska tro vad som står i alla omåttligt populära självhjälpsböcker. Tro på sig själv, allt är möjligt och samtidigt bör vi alla gå runt och duga hela dagarna. Mysigt. Men jag undrar om inte självinsikt vore något vi borde trakta efter mer ändå…

Ta bara det relativt enkla projektet -att komma i form, rent fysiskt. Det är  liksom det jag jobbar med hela dagarna, folk som vill komma i form, förbättra sin form eller kort och gott behålla en redan god form. Det försnämnda och det sistnämnda som förhoppningsvis följer det försnämnda men allt för ofta alldeles för kort period – det verkar vara det absoluts svåraste projekt man kan ge sig på, för förtvivlat många gör det om och om igen.

Utan självinsikt är det rackarns svårt att identifiera de problem som gjort att man hamnat där man hamnat och det blir även sjukt svårt att vara lösningsorienterad när man inte riktigt fattat vad problemet är.
Att ha en bra självkänsla och tro på sig själv – ”Den här gången kommer det gå bra! Jag kommer lyckas, jag kommer nå mitt livs form”  det är jättehärligt. Verkligen. Tänk gärna så men glöm inte att analysera.

Vad var det som gjorde att det inte funkade alla de där andra gångerna du dragit igång projekt ”kom i form”?

”Jamen, det funkade jättebra så länge jag höll på, verkligen jättebra. Jag bara rasade i vikt, det har jag gjort varje gång faktiskt…”

Kan det vara så att du börjar, börjar om och kickstarta och testar i stort sett varenda metod, dietform, piller och pulver som finns? På allvar, är det verkligen en bra metod om du inte lyckas fortsätta, inte ens behålla resultatet? Tror du verkligen att det är en ny ”metod” eller ”diet” du behöver? Tror du på riktigt allvar det? I så fall kommer det alltid finnas nåt nytt att prova. Det finns en hel industri som livnär sig på såna som dig, du som hoppar på alla nya metoder och som aldrig lyckas hålla dom.

Ju stolligare desto bättre verkar vara mottot och det är väl det som krävs för att få mediautrymme numera (oavsett ämne). Den senaste stolligheten vi kan spendera tid och pengar på, den har verkligen allt för att attrahera den mest köpstarka gruppen – Kvinna +40 och då framförallt våra förhatliga magar. Den nya metoden för att få bukt med dessa otyg innebär följande –

  • sov
  • stressa inte
  • ät bra mat

allt ok än så länge, stämmer för alla magar, men sen kommer  det –

  •  KÖP KRÄMEN och boken förstås.

Jo ser ni, nu finns det en kräm vi kan köpa för att få ordning på våra förhatliga kvinnomagar 40+. Och givetvis en hel bok, kan man ska man alltid skriva en bok om det. Och sedan skratta hela vägen till banken. igen.

Mitt tips, skippa det och skänk pengarna till nåt behjärtansvärt ändamål i stället…


Är problemet att man gång på gång  gått all in- tokbantat måndag till fredag fram till fredagsfikat på jobbet och då släpper alla hämningar och man ska du verkligen ”unna” sig och fira att man så framgångsrikt kunnat avhålla sig från alla former av skitmat i fyra dagar och belöna sig med att äta just en massa skitmat hela helgen. ”Det måste man ju ändå vara värd?”

Öh nä, det där det är inget annat än ett ätstört beteende som inte ger annat resultat än på sin höjd, inget som helst resultat. Ät skiten om du tycker det är gott men inbilla dig inte att kroppen gör skillnad på om det lördag eller en helt vanlig tisdag. Allt räknas oavsett veckodag. Lite mer balanserat födointag varje dag i veckan kanske skulle kunna vara grejen för ett lite mer hållbart resultat kanske?  Ja, jag vet inte. Jag bara jobbar ju med det här professionellt…

 

Igår fick jag ännu en gång plocka fram min mest pedagogiska ådra när en kvinna 40+ som ville ha fler tips på övningar för maaaaagen och så drog hon lite i hullet.

Jag la helt sonika min hand över hennes mun och sa ”här har du min bästa övning för magen – täpp till foderluckan vännen.

 

No more kaka för dig, du kan göra hur många sit ups du vill, bakåt, framåt eller upp och ner men de kommer inte hjälpa dej med det du håller i.”

Det är aldrig brist på situps som skapat muffinsmage,  det hörs på namnet – muffins är en troligare orsak.

+40 är ingen sjukdom. Inte ens ett problem. Nåt annat är problemet, helt säkert.

För att kunna åtgärda problemet måste vi veta vad som orsakat det. Investera i självinsikt. Vad är problemet. Vad har orsakat. Positiv är härligt men satsa på ärlighet mot dig själv.

Självinsikt är det nya svarta! Metoden du bör satsa på.

 

//Carolin Helt, Int Lic PT, hellre otrevlig än otydlig

Kommentarsfunktionen är avstängd.