Tackar du nej till sena kvällar och bullar så anses du som onormal

Idag är det onormalt att träna på en nivå som ger resultat. Det anses också som onormalt att äta sunt, dissa bullar, afterworkar och att gilla bönor. Frågan är om du vill hänga på eller med det ”normala”? Ät helvete med den sortens normal skulle jag vilja säga!!

För ett par år sedan skrev Jacob Gudiol en artikel BMI och vad som anses vara normalt. Dessa siffror, skrämmande sådana, är alltså i snällaste laget. Hälften av alla svenskar har ett för högt BMI, dvs över 25.
BMI är en ”bra” mätmetod om man ska mäta stor mängd människor men! jag vill här varna för det hälsofarliga och förödande med att vara  SMALFET. BMI tar nämligen inte hänsyn till hur mycket av din vikt som är fett respektive muskler.

Smalfet är den som har ett ok eller kanske till och med lågt BMI men har hög fett%. Man är smal fast fet helt enkelt. Kroppen saknar muskler men har procentuellt mycket fett. Låter det gött? knappast va?
Hur blir man då smalfet? Jo, man lever ohälsosamt och tränar dålig eller ingenting alls. Idag anses detta som normalt!

Resultatet – BMI på svenska befolkningen är åt helvete alltså ur ett hälsoperspektiv. Vi har många där ute som lever väldigt osunt men som ”gömmer” sig bakom ett ok eller lågt BMI.
Andra har ett högt BMI och eftersom så många ligger på denna nivå anses då detta som normalt.

NEJ, denna text är inte till dig av den större storleken som tränar mycket, äter ok och har en genetik som gör dig till den storleken du är.

Jag då? Jag ligger nära BMI på 25, alltså nära högt. Tränar mycket, äter mycket mat men väldigt sunt, är väldigt frisk, älskar min livsstil, känner inte att jag avstår eller offrar något. Jag anses då som onormal.

Varning, varning alla där ute!
Släpp inte ert fokus! Det är inte farligt att träna varje dag. Det är inte hälsohets! Gilla att va onormal. Hälsohets finns men det är inte detta texten handlar om.

Det som anses normal idag är inte rätt!

Vi gör rätt, vi som tränar och prioriterar funktion. Vi som vill ha en kropp som gör det vi vill. En kropp som håller länge, ser till att vi mår bra och är friska. Vi talar om livskvalité här.
Det kanske känns som
livskvalité att trycka muffins, chips och drinkar i nyllet i Tv soffan men tro mig – i länden ger det dig inget.

Men det är klart…
Det är ett val, alla val kostar. En kostnad som kan stå en dyrt en dag. Är man då beredd att betala denna avgiften? Smalfet eller rent av fet? Svag, ofta sjuk och ont i ryggen? Men på pappret är man normal…

Åt helvete med normal!
Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Pt, mental tränare, onormal och väldigt stolt över detta!

Kommentarsfunktionen är avstängd.