Sova dig mätt! Och kanske till och med mindre om magen!!

Vaknade som Törnrosa härom morgonen. Utsövd, pigg och väldigt väldigt mätt!
Min snarkande man var ute på resa och jag fick sova utan att bli väckt. Och jag sov i 10 h!!!

Normalt sett blir jag väckt en si sådär 15 ggr per natt. Snacka om utsövd efter dessa 10 h!
Åt min vanliga frukost men brukar va sugen någon timme senare. För att sen bli ännu mer sugen ju längre dagen går. Snacka inte om det lilla suget på kvällen. Men icke denna dag!!

Har tänkt skriva om detta tidigare men annat har trängt sig före.

Det är nämligen så att sömnen spelar så mycket större roll än vad folk tror. Väldigt många behöver tappa i fettvikt. Minst lika många behöver veta varför de äter så mycket skitmat som det gör, okontrollerat. Ännu fler, tror jag, skulle vilja veta vad det är som orsakar detta beteende. Vad är det som gör att man blir så sugen?!

Många saker spelar roll men här kommer en viktig faktor!!
Vi har bland annat två hormoner som styr hunger och mättnad. När du sover, bra, djup sömn, regleras balansen mellan dessa två hormoner. Därför har du säkert märkt att efter en natts dålig sömn, kanske efter en sen fest (ja, alkoholen gör också sitt!) är sugen på allt! Det får gärna vara fett, det får gärna vara sött och det får gärna vara kaloririkt! Men ändå blir du inte riktigt mätt. Suget är forfarande där…

Mina vänner, sov, sov ut, och sov. Ta detta på allvar!! Tänk om detta skulle va den viktiga pusselbiten som gör att du tappar i fettvikt, mår bättre samt är mätt och belåten? För att inte tala om piggare?

Rent logiskt, när är du som mest sugen? Ofta då på någon skitmat?
Kvällen va? Inte tusan vaknar du på morgonen och är sugen på pommers, glass och godis väl? Varför? Jo, du är utsövd, du har balans mellan dina mättnads och hunger hormoner.
För lite sömn kommer nämligen att göra det klart svårare för dig att hålla vikten och huvudorsaken är för att ditt sug efter någonting gott ökar ju tröttare du är.

Nedan kommer lite info om de två hormonerna
Ghrelin är ett hormon som produceras i magsäcken och stimulerar aptiten. Nivån av ghrelin ökar före måltiden och minskar efter måltiden. Det betraktas som en slags motsats till hormonet leptin som produceras av fettvävnaden och som ger mättnadskänsla då det förekommer i högre nivåer efter måltid (än ghrelin då) Uppkallat efter det grekiskt ordet som faktisk betyder smal.

Det krävs balans mellan dessa två som ni säkert förstår. Och vet ni?! Detta fixar kroppen själv. Om inte ni ställer till det för kroppen stup i kvarten genom störd nattsömn, stress och skitmat.

Så egentligen, hur svårt kan det vara?
Sov gott och träna hårt! Sen har du det! Resultatet som du så gärna vill ha!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, alias Törnrosa med höga nivåer av leptin & glädje!

Kommentarsfunktionen är avstängd.