Sluta lipa..!

Hörde några väldigt lustiga kommentarer angående de allmänna kostråd som ges tex 500gram frukt och grönt om dagen, fisk tre gånger i veckan och att gravida inte behöver lägga till mer än 300kcal om dagen osv..

”Har dom som skrivit detta ens varit gravida? Man har ju cravings på allt!” 
Öh, och?
Om man äter all den där maten så ooorkar man ju inte äta chipsen, man är ju mätt hela tiden” 
Öh, ja och vad är problemet med det?
HALLÅ HEJ! Det är inte kostråden det är fel på – de är baserade på vad vi rent fysiskt behöver. De är inte anpassade till den miljön vi befinner oss i med sjukt mycket skräpmat till hands vart vi än vänder oss, nej. Men ska kostråden anpassas till miljön av ohälsosamma kostval som vi har runt oss? Hur fasen ska det sluta då?
Kikar man på det så utskällda Livsmedelsverkets hemsida så har de kostråd för den aktive, för den inte så aktive, för den ”vanliga” människan, för den gravida osv, osv. Det som de rekommenderar är verkligen inga nyheter- mer frukt och grönt till folket, ät fisk 2-3 gånger i veckan, är vitt kött som tex fågel och vips så är det enkelt att dra ner lite på rött kött och kanske bara se charkuterierna som smaksättare, eller hur?
Och råden till gravida är ungefär desamma med just upplysningen om att det inte krävs mer än 1-2 mellanmål extra beroende på vart i graviditeten man befinner sig.
Det kan ju finnas en tanke i att vi blir mätta och nöjda om vi försöker se till att ge kroppen det den på riktigt behöver. Får inte chipsen och glassen rum- vet ni, det är ingen skada skedd.

Verkligen inte.

Men så illa äter jag verkligen inte” säger nån och börjar rabbla upp hur en vanlig matdag brukar se ut.

För det första – det man då brukar berätta är hur man vill att en vanlig matdag ska se ut, inte hur den verkligen ser ut. För om den gjorde det skulle inte vederbörande stå där och försöka förklara sig.

För det andra – bara för att vi inte äter lika sunkigt som omgivningen erbjuder oss till med Seven Eleven i varenda gathörn med klämda flottiga mackor, mjukglass och kanelbullar på menyn, varenda dag eller lika sunkigt som kollegorna på jobbet, betyder ju inte det att vi äter BRA när nämnda meny är varannandagsalternativet när den där perfekta matdagen som man anser sig egentligen äta enligt liksom sket sig. igen.

I vanlig ordning får man ju göra preciiis som man vill, tryck truten full med vad man själv behagar!

MEN…om folk verkligen följde de rekommendationer som finns tillgängliga för precis alla – tja, då hade vi inte haft en hel drös som ömkar sig över dålig form på sin fysiska lekamen.

51 procent av den svenska befolkningen är numera överviktiga och inte tusan är det tallriksmodellens fel.

Nä, lipa om dålig form när man inte gjort som tesagt från början- lägg av med det.

Och det där gäller ju även träning, motion allmän fysisk aktivitet. Det är ju knappast nån nyhet att det är bra för hälsan att röra på sig. Vill man har en schysst kroppsform och inte är 22 är det dessutom en förutsättning.

Nu vankas det semester för mång av oss. Mer tid till att göra det vi gillar allra mest och ändå tid över till det vi kanske inte gillar lika mycket. Själv tänkte jag spendera den genom att ge mig möjligheten att bli starkare, snabbare och uthålligare. Jag vill möta hösten i min bästa form på alla plan.

Jag gillar att vara i god form. Vem ogillar det egentligen?

Tja, nu finns möjligheterna för den som vill. Kör på för tusan! Så igen, kom inte till mig och lipa om dåliga form pga semester framåt september och förvänta nån form av sympati, kavla upp ärmarna redan nu istället!

//Carolin Helt, Int Lic PT och  alltid lika sympatisk

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.