Podd, promenader och psykisk ohälsa

Det svåraste som finns är nog att vara tonårsförälder men det bästa som finns är helt klart att vara mamma. Lika förvirrande som denna text verkar känner jag mig i skrivande stund.

Det man gör ofta blir man bra på. Det är helg ofta och lika ofta oroar jag mig för min lilla ögonsten som befinner sig i tonåren. Måste på något sätt jobba ”bort” det där. Då menar jag att jag på något vis måste lära mig hantera detta bättre och inte hamna där jag hamnade idag (skrev detta i söndags) – i tillfällig mental ohälsa.

Då krävs det något starkt! Jag ”knaprar” då i mig 2 starka piller. Dessa piller består av ett par blålila Asics löparskor. Med dessa kommer jag alltid långt. De brukar ta mig dit jag vill mentalt och detta gör att jag lättare kan ta mig ur svackorna.

I Pt på riktigt podden har vi ventilerat, ibland ratat promenader. Men då är detta som träningsform. Utom för er som har någon skada eller sjukdom som gör att annan träning blir omöjlig. Men som stark mental, antideppressiv medicin är nog fan promenader oslagbara. Det som skulle kunna slå detta är en löprunda längst en härlig strand. Men eftersom jag överdoserat löpning denna helg (pga min höftprotes) blev det just promenad denna dag.

Ensam är ibland bäst… Då kan du själv bestämma över vilka tankar som ska behandlas och behöver inte ta hänsyn till någon annans dravel. Så till dig där ute som befinner dig i en tillfällig psykisk ohälsa eller i någon mental gegga – fram med pillerna! Knyt fast dem på fötterna och iväg!

Vad det sen gäller promanad som träningsform finns det mer att önska. Jag gick raskt i dels kraftig mot och dels lika kraftig medvind och på en timma förbrukade jag 270 kcal. Jädrans lite kcal på så lång tid kan jag tycka. Lite slöseri med tid om målet hade varit att göra av med kcal. Men jag hade som sagt ett annat mål just idag.

Såg en löpsedel (ja, en väldigt vanligt återkommande sådan) ”gå dig smal” Detta då blandat med att baka helgens godsak… Min vän, ska du gå dig smal och följa dessa råd så får du ta mig tusan säga upp dig från jobb. Det krävs många timmars promenad för att bli ”smal” med dessa råd.

Jag låg, i hård motvind på ca 58% av min maxpuls och ca 52% av min maxluls i medvind. Vad menas då med detta?

Ungefär så här:

Belstning på ca 55-65% av din maxpuls = du har en rätt bra skjuts på din fettförbränning. Tar sina timmar för att det ska bli något att hänga i julagranen men ändå. I min värld perfekt antideppresiv medicin och mental storstädning. Men som förbränningsträning… gääässsp

Belastning på ca 65-75% av din maxpuls. Rejäl höjning av fettbörbränning och en stor ökning av vår användning av det explosiva bränslet – kolhydrater. (Här har vi då ökat tempot ngt och är uppe i lätt jogg eller väldigt raskt tempo, ev kuperat för den otränade) Men det viktigaste av allt! Du får mer ut på kortare tid. Är det något folk gnäller över så är det just brist på tid. Vill du göra av med kcal så tycker jag det är minst här du ska ligga.

Ju mer du tar i, ju bättre resultat. Men då efter vad ditt mål är så klart.

Tänker mig att jag håller nere textraderna här. Det finns fler pulszoner att snacka om men målet är att ni ska förstå när och vad ni ska använda vad. Så när vi ratat promenader i podden sä är det som träningsform. Som vardagsmotion och antideppresiv medicin är den oslagbar tycker jag.

Se till att lyssna på våra 5 fantastiska avsnitt av Ptpåriktigtpodden nu. Ni får er ett gott skratt och en farligt massa användbar kunskap – enjoy

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, inte bara mamma utan tonårsförälder med ”licens” att träna, träna hårt!

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.