Nej, du är inte korkad. Du är bara dåligt uppdaterad

Tänk dig att du har ont i ett knä. Jag vet, fruktansvärt frustrerande!! Men när du fått reda på vad det är, fastän det fortfarande gör ont, så känns det så mycket bättre. För nu vet du vad som ska göras! Det är just där jag är i dagens text

Ingen har väl missat Anders Hansen? Läkare och psykiatriker mm, som bland annat skrivit boken hjärnstark. Han har så mycket klokt att säga och så mycket klokt du och jag kan använda för att få saker att fungera. Eller rättare sagt för att fatta varför vi gör som vi gör.
Det var ju när vi vet som vi vet vad vi ska göra. Sen är det dax att göra jobbet,

Din hjärna är varken skapt till att att vara lycklig eller för fredagsmys. Den är skapt för överlevnad. Därför kommer den att reagera på samma sätt som man gjorde på stäppen en gång. Ja, där ungefär uppdaterades din hjärna senast.

Jag tar några exempel och längre ner i texten kommer verktygen dvs hur du ska tackla ”problemet”

Ex:
– Du har svårt att undvika godispåsen. Du har även väldigt svårt att bara ta en eller två bitar. Noph, du är inte korkad. Det är din hjärna som vill att du ska få i dig energi, gärna så mycket som möjligt då den inte vet (för hjärnan var ju kvar på stäppen) när energi dyker upp nästa gång. Du vill därför vräka i dig allt, helst utan att bjuda någon.

– Du vill se serie i soffan istället för att ta dig till gymmet eller ut och springa. Noph, du är inte otäckt lat, det är din hjärna (som är kvar på stäppen, ja du fattar nu va?) och vill spara energi! För ”på den tiden” Då var vila så viktigt!
När du inte var tvungen att jaga eller vandra långt för överlevnad så gällde det att spara så mycket energi som möjligt.

– Du går ner i vikt, det går trögt, det tar stopp och det enda du vill göra är att äta. Du är ständigt hungrig och konstigt nog bara på väldigt energirik mat…
Noph, där är ingen allvarligt fel på dig utan din hjärna tolkar din viktnedgång som fara. Detta fastän ”det finns att ta av” om du förstår vad jag menar. Din hjärna tolkar din viktnedgång som fara och vill därför att du äter.

Nu till verktygen och lösningarna!
AAA (lånat detta från US Navy)

Acceptera. Ja, du. Acceptera den dåliga uppdateringen. Men hjärnan är plastisk, dvs föränderlig och formbar vilket innebär att beteende kan tränas upp och bort.
Adjust. Ok, det är som det är och vad behöver du nu göra?
Känn inte efter så förbannat! Du vet vad du behöver göra och det är inte alltid en skön känsla. Du var ju inte skapt för mys! Tyck inte synd om dig själv och släpp snuttefilten. Du är vuxen nu! Skriv ner vad du behöver göra!
Action. Så min vän, nu har du en listan. Nu slutar du med ursäkterna, nu sätter du igång. För du inte är korkad. Och nu har du kunskapen och är medveten om hur det funkar. Gör detta till en kompetens och börja jobba!

När du nu ska börja, detta kan vara det viktigaste i denna text, då måste du börja där du är. Inte där någon du ser upp till är.

Framgång, vilket jag tror du eftersträvar är varje konkret steg i rätt riktning! Från din startpunkt då.

Jag har haft Pt klienter vars första uppgift har varit – Gå hem och sov…

Med vänlig hälsning Lisa Kaptein, Pt i det fysiska såväl som i det mentala gymmet

Kommentarsfunktionen är avstängd.