Mirakelmetoder och superdieter – den gemensamma nämnaren..

”Så gick Sara/Asta/Sven/vem som helst, ner i vikt/blev pigg och smärtfri – läs om metoden som fick hon/han att lyckas!” Kvällstidningarnas ”må bra” bilagor översvämmas av människor som har lyckats. Härligt med lite successtories eller hur? Ena riktiga kioskvältare och klickmonster på sociala medier brukar de också bli. Jag har funderat en del på det där…

Det kan vara allt från LCHF, paleo, basisk kost, glutenfritt, sockerfritt, enligt sitt DNA eller blodgrupp, ja till och med åldersgrupp verkar vara poppis numera. Det finns ju så sjukt många varianter av sånt där vet ni. Folk som blivit friskare, piggare, starkare, fria från värk och dessutom tappat x-antal kilon då de börjat äta enligt en ny kostregim hyllar alla sin nya livsstil och det är ju lätt att förstå när de mår så mycket bättre. Alla har sin förklaringsmodell på varför det funkar så fint, den ena fantasifullare än den andra.

 Jag funderar mest på den gemensamma nämnaren som alla dessa metoder har. För det finns nämligen en. Man har kraftfullt begränsat intaget av skitmat.

Genomsnittssvensken lägger hela 40% av matkassan (kassan, inte kassen) på godis, kakor, läsk, öl och vin etc. FYRTIO PROCENT!! Här finns pengar, hälsa och form att spara. Lägger en av med sån skit lär det hända grejer oavsett vad man väljer att kalla metoden man använder.

Dessutom petar genomsnittssvensken i sig 43kg socker per år, en hel del av de resterande 60% som inte är godis, kakor, läsk och annat strunt kommer troligen bidra en hel del till den siffran (marmelad, sylt, frukostflingor, mammas hembakade bullar med mer, med mera..)

Det finns de som vill lägga skulden för sitt tidigare sämre mående på gamla ”förlegade”kostråd, men vet ni – aldrig någonsin har kostråden innefattat – ”ät mer godis och kakor, drick mer läsk, öl och vin”. Nä, aldrig.

Som den obstinata motvallskärring jag är har jag alltid haft lite svårt för populära dieter och metoder, men det finns en metod jag gillar –

KISS – Keep. It. Simple. Stupid

Skippa skräpet och se till att rör på sig och du får kalla det precis vad du vill men bättre lär du må, lättare lär du bli om du har det behovet, mindre värk och en gladare skit blir du på köpet.

HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic PT med förkärlek till det enkla…

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.