Lucka nr 19- Fitshamers- Vik hädan!

I veckan som gick var jag i dödsriket och vände. Eller, jag tillbringade 36timmar av sjukdom. Sånt ger en insikter. Insikt är bra att ha…

Jag gav mig själv en googlingsdiagnos – tredagarsfeber. En komprimerad sådan men oj så jag led. Det finns nog ingen som lider så mycket som mig när jag är sjuk.
Ty allt som jag anser gör livet värt att leva omöjliggörs vid feber och annat otyg. Hade mitt främsta fritidsintresse varit att ligga i soffan och spela patiens på paddan hade jag förmodligen inte gnällt lika ljudligt över att vara förpassad till ryggläge. Nu är det inte det och mitt lidande finner således inga gränser when sjuk.
Nu är jag dock begåvad med ett synnerligen gott läkkött vilket gjorde att mitt besök i dödsriket blev tämligen kort och redan två dygn efter insjuknandet i denna hemska plåga kände jag att en liten morgonpromenad för att räta ut kuddstrecken i anletet och tankarna i huvudet, det skulle sitta fint.

Att känna att en liten simpel promenad upp för en liten simpel backe är en utmaning, gav mig följande insikt- Det är så här det känns att ha dålig kondition. Följt av den mycket rimliga frågeställningen –

HUR I HELA FRIDEN KAN MAN VÄLJA ATT LEVA ETT LIV MED DÅLIG KONDITION?!

Jo, i mångt och mycket är det ett eget val (tredagarsfeber brukar ju vanligtvis bara drabba barn i 6mån-2årsåldern, det enda i diagnosen som kändes märklig).

Som varandes en idogt tränande individ, året om, vecka ut och vecka in och i stort sett dagligen, det gör en i många sammanhang till en udda individ. Man utgör sannerligen inte normen för en ”normal” människa i Sverige 2017.

Som varandes en sådan icke normal människa får man ofta höra –

”Men slappna aav! Lugna ner dig och njuuut av livet. Sätt dig här i soffan nu och en bulle och va som folk en stund”

Råkar man någon gång bli sjuk eller få ont någonstans på sin vältrimmade och i övrigt synnerligen välmående kropp, ja då får man visdomsorden –

”Det är för att du tränar så mycket. Det är inte bra vettu, man måste vila också. Vila är viktigt.”

Om det så handlar om nageltrång, mjäll eller vaxpropp i örat så är det ta mig tusan träningen som bär skulden för eventuellt problem, enligt dessa, vi kan kalla dem fitshamers.

Träning, ja det är sannerligen roten till allt ont det.

Men vet ni, nu har jag testat. Jag tränade inte på flera dagar. Jag låg still. Jag fick uppleva känslan av dålig kondition och allmän orkeslöshet – det suger! Finns inget livsnjuteri i det What so ever.

Så snälla rara söta alla fitshamers, kan ni inte bara kollektivt gå och skita på er? Alternativt sluta vara såna.

Jag tror faktiskt inte att någon som testat att ha en bra kondition, varit stark som tusan, som känt att fysiken räcker till allt man vill göra och lite till, känner att –

”Nä, så här vill jag inte ha det. Låt mig bli trött och klen igen”

Nä. Skulle inte tro det.

Sant livsnjuteri – att ha en kropp som inte begränsar en.

Julmysiga minneslucka nr 19, den är serverad.

 

/Carolin Helt, Int Lic PT fylld med nya insikter

 

Ps. För den som känner sig en smula kränkt av ovanstående pga har dålig kondis- >

1. Jag vet- det som jag förmedlar kan före jul te sig kränkande, otrevligt och empatilöst. Men hav förtröstan ty->
2. I början på januari kommer säkert du som så många andra, finna det ytterst motiverande och utbrista ”Mitt i prick! Det var precis det här jag behövde höra. Så motiverande!”
3. Var inte kränkt. Var glad. Pga ->
4. Det bästa med dålig kondis- det krävs så sjukt liten insats för att förbättra den.
5. Fortfarande kränkt? Skaffa då en gnutta humor till att börja med. Du har missat glimten av den som det här skrivs med.
6. Och Ja, jag både raljerar och överdriver en smula.

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.