Lev som om det vore 1:a april varje dag..

Ja, ni vet. Första april läser man tidningen och liksom letar efter vilken artikel som är aprilskämtet. Man lyssnar på radio och ser på TV med en lite mer skeptisk inställning. Låter nåt konstigt eller för bra för att vara sant så avfärdar man det som ett skämt. Den inställningen borde vi ha varje dag…

Man skulle lätt kunna bli förvirrad om man tog alla sina  kost- och motionsråd från löpsedlarna. Eller för den delen ifrån vad som sägs på morgonprogrammen på TV. Man hänvisar stundtals till forskning och då är det ju lätt att tro att det är fakta. Är det dessutom en läkare eller en sån där ”expert” som kan ses på TV ofta, ja då är det väl sant?

Forskning som visar ett helt annat resultat än vad all annan forskning tidigare har visat blir bra nyheter…

Låt oss inte glömma det. Tidningar vill sälja lösnummer. TVprogrammen vill ha tittare.

I dagens nummer av Svenska dagbladet kan man läsa om ”Köpta studier bakom hälsotrender”. Att företag sponsrar studier behöver inte med automatik betyda att forskningen är dålig men den bör definitivt granskas ytterligare. Om dessutom resultatet går emot all samlad forskning i ämnet bör man verkligen vara skeptisk. Ytterligare bevisbörda ligger på den med det mer avvikande studieresultatet.

De allra flesta av oss djupdyker inte i vetenskapliga studier. Vi kanske läser artikeln i tidningen, ibland kanske bara löpsedeln. Oavsett bör vi ställa oss en rad skeptiska eller varför inte kalla det sunt kritiska frågor. Vem är det som uttalar sig? Är det verkligen en expert på området? Nä, bara kändis räcker inte. Hur är studierna gjorda? Vad var det egentligen man letade efter? Hur länge tid pågick studien? Om det handlar om livsmedel- hur mycket av nämnda ämne fick den stackars musen innan den eventuellt dog eller fick förlängt liv? Det finns så många frågor att få svar på innan man bör göra sig beredd på att anamma helt nya ”hälsosamma” råd.

Dyker det upp en studie som visar att 100gram mjölkchoklad om dagen förlänger livet och studien görs på uppdrag av Marabou, Cloetta eller något annat chokladtillverkande företag, tja då gör vi nog rätt i att se det som ett lite skojigt aprilskämt 😉

Dagens ord mina vänner – KÄLLKRITIK och för allt i världen, glöm inte bort det sunda förnuftet!

// Carolin ”på hugget och kritisk som få” Helt

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.