Låt det inte bli ett fängelse…

Känslan! Ni vet känslan när man lär sig något nytt eller rättare sagt när man får en ny insikt. Min nya, eller påminnelsen jag fick från Framgångspodden (som vanligt) denna gång var något Skavlan sa. Jepp, lyssnar om väldigt många bra avsnitt!

Han sa ungefär så här ” jag förbereder mig mycket inför intervjuer vilket gör mig framgångsrik men ibland så sätter jag för höga mål och förbereder mig för mycket. Det blir som ett fängelse som gör mig mindre flexibel”

Där har vi det!
Många av oss är så styrda av förberedelse och ett högt mål och då eller om vi stöter på patrull går det oftast åt helvete (läs vi ger upp)

I mina samtal med Pt klienter jag vill va förberedd och har förberett frågor mm. Allt ska vara perfekt! Där i detta kan jag missa det viktigaste, att lyssna. Jag behöver bara lyssna, sen kommer svaren och resten av frågorna av sig själv. Jag kan luta mig tillbaka på min kunskap och erfarenhet och använda den. Flexibiliteten har räddat mig så många gånger.

Vidare… Tänk er att ni sätter ett mål att träna på gym vaaaarje dag (vilket jag hör folk säga ofta) Det är absolut inget fel i det men om det kommer något emellan? Ni kan inte ta er till gymmet eller vad det nu är.  Då ”rasar världen” Det är då lätt att ge upp för det har ju redan skitit sig. Ja, som vanligt då.
Hade målsättningen varit att ni ska röra på er/träna varje dag så hade möjligheterna varit fler. Tex. att hoppa upp och ner på samma ställe 100 gånger bara för att nämna något.  Man löser det helt enkelt. Man fastnar inte i ett fängelse som gör att man tappar sugen, ger upp och tar på sig den där jädra offerkoftan. Livet kommer alltid komma emellan – vänj dig.

Tänk er en målsättning där det baaaara ska ätas grönt mm. Jepp, det hör jag också väldigt ofta.
Men så händer det! Ni är på ett ställe där ni inte har tillgång till exakt det ni önskar och det låser sig helt i hjärnan. Ni är så styrda av ert mål så ni hittar inte lösningarna.

Tänk på detta nu under sommaren. Allt kommer inte bli perfekt. Allt kanske inte går enligt plan men kom igen, ni har ju rätt mycket mellan öronen väl? 2 ben att gå/springa med gissar jag.  2 armar, en kropp som går alldeles utmärkt att använda att lyfta saker med. Grannen? En stock? Några gamla däck i garaget?

Måhända att målet var högt från början. Allt var nedskrivet och inplanerat i detalj men skit kom emellan. Ja, det är så livet är. Då bölar man inte, man löser det!

Tro nu inte jag är emot höga mål eller noggranna förberedelser!! Jag är emot när det styr er så in i vassen så det blir ett fängelse.

Ett fängelse som dödar er flexibilitet!

Flexibilitet som för övrigt ger svart bälte i mental styrka.

Kan va en bra sommarpresent till dig själv kanske?

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Pt, mental tränare, föreläsare i ämnet och svart bältare i Mental träning!

Kommentarsfunktionen är avstängd.