Lägg mer ansvar på era barn och stötta dem i detta!

Ja, då får man väl det hett om öronen efter detta inlägg. Men efter att ha tränat en boxning, och kan ducka, samt lever livets hårda skola så kan jag ta detta och därmed vågar jag sticka ut hakan en bit.

Jag var och föreläste på en skola i veckan. Åk 4 och 5. Vetgiriga som tusan, pratade ofta i munnen på varandra men ingen var otrevlig. Lärarna bad om ursäkt för deras högljuddhet efter men jag tycker det är ok så länge de inte var  snorkiga och otrevliga. De ville ju bara veta, de ville ju bara berätta.  Kan mycket väl förstå er lärare därute som inte står ut med detta som jag. Jag var ju bara där 2 h…

Föreläsningen handlade om att bli bättre på något. Coolt ämne tycker jag då alla nog kan hitta något litet som de vill bli bättre på. Vi pratade då om vikten av att träna på det man vill bli bättre på. Av någon konstig anledning så är det ju så att det jag gör ofta blir jag bra på. Matte som att trixa med fotboll.

Vi pratade om att om min hjärna och kropp ska uppfylla min önskan så måste jag ge den rätt näring. Här tog vi upp olika val av näringsämnen såsom bättre val av kolhydrater, olika fetter och hur de kan påverka min inlärning mm och hur viktigt det är med att äta protein. Vi hann också med att att prata om vitaminer och mineraler, hur man lättast har koll på dessa.  De fick tipset att blanda färg och form, inte bara äta grön gurka. Detta lite snabbt om vad vi gick igenom. Texten ska inte handla om innehållet utan om utfallet och reaktionena.

Det finns ingen unge därute som inte vill bli bättre på något! Men de behöver verktyg och uppmuntan. Det sista de behöver är skit som sprids i media och utav vissa av er föräldrar. Tidigare har jag fått höra, av barn, att det är farlig att äta potatis grrrrr.

Denna gång fick jag höra att man inte skulle äta pasta. Tur att inte Paolo Roberto var föreläsare här!

Jag försökte tygla min ilska och berättade då att det inte är bra att bara äta kolhydrater och missa de andra viktiga näringsämnena och att det kanske var det elevens föräldrar menade. Måste ju ändå tro på det mänskliga förnuftet.

När vi hade gått igenom detta så pratade vi om hur man själv kan göra. Hur man kanske själv borde ta mer ansvar över vad som stoppas i munnen. Det ska skyllas på skolan och jag vet inte vad.

De här små liven ska snart ut ”ur hagen” och kan man då ta eget ansvar så kommer man långt.

ALLA i aulan den här dagen ville veta. ALLA i aulan denna dagen insåg att man faktiskt själv kan  sköta vissa saker. Att sätta ihop ett bra mellanmål tex. De behöver bara materialet, bra råvaror och stödet.

Önskar att förklaringarna i läroböckerna låg på en enklare, obs! inte lägre, nivå. Har ju en dotter som nu är 15 år. Minns hennes böcker från den tiden. Blev så besviken på hur de förklarar näringslära för de yngre barnen. Men Hallå! sockerarter och fotosyntes? Tror ni på fullt allvar att detta ska skapa ett mat och näringsintresse?  Ska kanske skiva en lärobok…

Sen är det en annan poäng i att de just ska kunna just detta (sockerarter och fotosyntes) men det skapar inte ett intresse för mat!

Föräldrar därute – lär er, inspirera era barn att äta bra mat. Sprid inte sån skit som att man ska skippa vissa näringsämnen. Ge barnen en kärlek till mat. Då inte genom att belöna dem med glass, godis och annat skräp när det varit duktiga. Ja, jag gör och har gjort detta själv ett par gången men jag är väldigt noga med att min käraste ägodel ska förstå varför och vikten av bra mat. Det är något kroppen behöver om man vill må bra och om man vill bli bra på något. Tycker inte att vi ska förbjuda socker och godis. Jag tycker vi ska ge våra barn mer ansvar att ta hand om sina kroppar. Detta blir väldigt svårt om ni ständigt och jämt har skitmat hemma. Börja ändra där, så har ni kommit långt!


Det är mitt ansvar att lära ut. Det är mitt ansvar att ge mitt barn de rätta verktygen. Det är också mitt ansvar att ge mitt barn ansvar att förvalta detta.

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, långt ifrån perfekt förälder 

Kommentarsfunktionen är avstängd.