Hur vågar man låta bli?

Att träna alltså. Jag träffar dagligen på människor som är lite rädda för det här med träning, speciellt träning med vikter. Det är trist att så många inte riktigt vågar ge sig på det, då riskerna för smärta och sjukdom är betydligt större om man låter bli..

Jag har träffat 30åringar som tror att mjölksyra är farligt och att bli riktigt andfådd är något man borde undvika om man vill behålla hälsan. Den allra bästa, effektivaste och säkraste träningen är den som individanpassas, men alla har inte den möjligheten. Att sitta hemma och nöta soffan är dock en betydligt större hot mot välmåendet än att råka anstränga sig lite mer ordentligt emellanåt.

Det blir det ju inte bättre av att det sitter folk i morgon-TV och  avskräcker folk från att låta bli och om de redan börjat gör de rätt att i att sluta omgående. Om man uppnått den aktningsvärda åldern av 40+ borde man i stort sett bara ägna sig åt den formen av träning som inte är träning utan bara rörelse, var det nån ”expert” som sa. Den människan hade inte läst någon träningslära ty den formen av rörelse är inget som förebygger vare sig benskörhet eller motverkar förlusten av muskelmassa som ju ökar i hastighet ju närmare 50 vi kommer. Det inslag jag tänker på är ett i TV4 häromdagen som jag inte tänker länka till. De har för övrigt plockat bort det från sin sida men finns på youtube för den som är intresserad. Där står i alla fall en ortoped och förfasar sig över de skadade 40+are som kommer till henne, tja som tränande individ träffar man  ju knappast en ortoped om man inte är skadad. De allra flesta som lider av smärtor i rörelseapparaten gör det av för lite träning, inte pga av motsatsen. Men de når oftast inte ända fram till ortopeden…

Vad folk i allmänhet behöver är inte att höra – ”Det är farligt att träna” ”gör du det här kommer du kanske aldrig mer träna” och sedan inte visa hur det ska gå till.

Varningar om att träna ”obevakat” slår hårt och exkluderar alla dom som inte har möjlighet att träna individanpassat med en PT.

Tänk vad bra om de istället visat hur man på ett enkelt sätt kommer igång med träning på egen hand. Sänk tröskeln till träning för bövelen! Gräv där du står och gör det inte mer komplicerat än vad det behöver vara. Det finns en och annan skitnödig även inom träningsbranschen som försöker få det här med träning att bli onödigt komplicerat, trist.

 Det viktigaste trots allt är att folk kommer igång med någonting istället för att sitta hemma och bli sjuka och reducera sina kroppar pga att de gör ingenting.

Att det finns de som blivit skrämda för att belasta kroppen är ju nåt alldeles förfärligt, den är ju ämnad för just det. Om den inte belastas bryts den ner och vi blir klen, sjuka små lortar som får ut mindre av livet än nödvändigt. Att inte våga belasta kroppen med yttre vikter för att på så sätt bli starkare är inte en rimlig säkerhetsåtgärd. Träna med vikter gör vi för att orka med vardagen bättre, kontrollerade rörelser för att bli stakare helt enkelt. I rimlighetens namn borde det stå en ortoped vid kassalinjen på ICA och informera oss om riskerna vi utsätter oss för när vi ska bära hem matkassarna.  Placera en i tvättstugan också så att vi förstår risken i att arbeta med armarna över huvudet när vi hänger tvätt. Farliga grejer det där.  Nä hör ni, om det vore så illa ställt med oss så tänker jag att vi borde varna folk även för att förflytta kroppen genom promenader – man kan snubbla på trottoarkaten och slå sig helt fördärvad .

Visst finns det risker förknippade med träning men inte alls sådana att de överstiger riskerna med att låta bli.

Och det är ju dessutom så att vi som är så till åren komna som fyllda 40, vi måste anstränga oss liiite mer än vad vi redan är tränade till, bara för att behålla den fysik vi har. Vi får jobba rätt hårt bara på att hindra förfallet så att säga. Att använda kroppen gör vi vårt allra rättaste i.

Är du redan skadad eller har krämpor, gör det som inte gör ont och har du möjligheten- Ta hjälp! Men snälla rara söta var inte så rädd så att du inte gör någonting, den vägen är den sämsta tänkbara.

//Carolin Helt, Int Lic PT,  snart 45år gammal och rädd för att låta bli…

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.