Hjärnstark – vem vill inte vara det?

Vill du bli stresståligare, mer fokuserad, kreativ, lyckligare, få förbättrad inlärningsförmåga och minnas bättre, förhindra åldrandet och faktiskt bli snäppet yngre? Dum fråga kan man tycka, det vill väl alla…?
Härom dagen damp det ner en bok i brevlådan med receptet på allt det jag nämner ovan – ”Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen överläkare i psykiatri. Han har tidigare skrivit boken ”Hälsa på recept” som jag hänvisat till i både ett och två blogginlägg.
En helt makalöst bra bok som jag i princip har sträckläst. Inte bara makalöst bra pga att innehållet bekräftar allt jag misstänkt hela mitt fysiskt aktiva liv, utan även för att den är skriven på ett så underhållande sätt. Populärvetenskap i sin bästa form!
Att fysisk träning är bra för hälsan, det är sedan länge bevisat. Vi minskar risken för en lång rad sjukdomar – hjärt-kärlsjukdom, diabetes, benskörhet, högt blodtryck, cancer, övervikt och allt vad det för med sig, you name it! Dessutom förlänger vi livet. Tyvärr har inte detta faktum varit motiverande nog. En stor del av befolkningen är fortfarande på tok för stillasittande. De kanske fnyser ”Kroppsfixering!” men träning påverkar oss inte bara från nacken och nedåt.
Vi blir rappare i pallet! Det borde väl ändå få ändan ur vagnen även på den som inte bryr sig om den övriga fysiken?
Med den samlade vetenskapen som stöd lyder receptet för en stark hjärna-
- Träna! Ansträng dig fysiskt! Bli andfådd! Ta i!
- All form av fysisk aktiviter är bra, man kommer långt på dagliga promenader men för att få den skarpaste hjärnan krävs det lite mer, inga maratonlopp eller att maxa i marklyft i tid och otid utan nåt som de allra flesta faktiskt fixar-
- Vill du få en bra effekt bör du promenera i minst 30min. Men hallå? Vem vill nöja sig med bra när man kan få bättre? Det är ju ändå vår hjärna det handlar om..
- Det allra bästa för hjärnan är att springa minst 3 gånger i veckan och i 45min varje gång. Att få upp pulsen rejält är viktigt! Funkar inte löpning? Cykla, hoppa jämfota, gör vad du vill men se till att få pulsen att slå!
- Fokusera på konditionsträning. Styrketräning påverkar också hjärnan positivt (om inte annan blir du stark och hel vilket det gör det möjligt att fortsätta med konditionsträningen)
- Intervaller och tuffare konditionsträning är bra på sikt men kanske inte så gynnsamt för Hjärnkontoret direkt efter avslutat pass. Ja, ni som gör det vet att man inte är sitt rappaste precis efteråt. Men på sikt är hård träning tveklöst bra för hjärnan.
- Fortsätt. Fortsätt. Fortsätt. Var inte en periodare. Att förändra hjärnan tar tid. Precis lika lite som att en enda löprunda inte ger dig toppkondition eller att ett styrkepass gör dig stark, så krävs det tid att få bra resultat.
- En enda löprunda, en enda promenad ger omedelbart mer blod till hjärnan men bildandet av nya hjärnceller, bygga nya blodkärl och förstärka kopplingarna i hjärnan tar tid. Men visst är det väl fränt ändå, vi kan faktiskt springa oss smartare!
Jag har läst en hel del i ämnet tidigare men ändå utbrast jag, jag vet inte hur många gånger ”Du måste läsa det här!!” under tiden som jag plöjde boken.
Den som läser den här boken och inte blir motiverad nog att komma igång med träning och FORTSÄTTA, den är fan ohjälplig ? om ni ursäktar franskan.
”Att vara fysiskt aktiv handlar inte om att vara sportig eller ha magrutor, utan om att ge sin hjärna förutsättningar att fungera så bra som möjligt”
I en tid där psykisk ohälsa, utmattningsdepressioner, sjunkande skolresultat, ADHD-diagnoser, demens och stressen bara ökar, borde vi kanske vidga vyerna, inte bara snöa in på nya medicineringar, ny pedagogik och nya metoder utan gräva där vi står, börjar använda kroppen till det den är ämnad – RÖRELSE!
Läs boken! Det borde ta mig tusan ALLA göra?
/Carolin Helt, Int Lic PT som känner sig starkare än någonsin på alla plan ??