Hälsohets eller hälsomobbing – igen

Ordet ”hälsohets” har blivit ett begrepp men jag skulle vilja påstå att ”hälsomobbing” är betydligt vanligare…

Under snudd på tre års tid har jag bloggat på kurera.se. 562 inlägg, jösses vilken svada! Mitt allra mest lästa och gillade (kanske även ogillade) inlägg har varit nedanstående-

”Hälsohets eller hälsomobbing vilket är värst?

Jo, jag vet. Jag har skrivit om det här förut men det dyker hela tiden upp nya händelser som gör ämnet aktuellt.

Hälsohets har blivit ett begrepp. Människor som känner sig kränkta av att både arbetsgivare och annan omgivning rekommenderar ökad fysisk aktivitet, sundare matvanor, att man slutar röka och helt enkelt tar ett lite större ansvar för sin hälsa.

Jag har lite svårt att förstå var i kränkningen ligger då det de facto leder till ökad hälsa och därigenom en ökad livskvalitet för den berörda. Något som jag inte kan tänka mig att man kan ångra när man väl nått dit. Jag kan ha fel, men tror faktiskt inte det…

Hälsomobbing verkar dock vara helt okej. Med hälsomobbing menar jag det ifrågasättande som den som tar tag i sina motions- och matvanor väldigt ofta utsätts för från sina kollegor, släkt och/eller vänner.

Jag fick höra följande från några som under hösten börjat träna och ändra sina matvanor- ” Va?! Ska ni träna i dag igen?! Man måste faktiskt vila ibland också. ” Nu lät inte dessa beslutsamma kvinnor detta hindra dem att fullfölja sin handlingsplan för veckan utan konstaterade ”Hade vi sagt att vi skulle sätta oss i soffan och titta på TV i kväll hade ingen sagt ”Va!? Ska ni titta på TV ikväll igen?!”

Att sitta stilla 12 timmar om dagen, varje dag, vecka in och vecka ut är det ingen som reagerar på men att röra på sig regelbundet och speciellt om man ”går på gym” ja, då riskerar det nästan att klassas som sjukligt beteende.

Inte nog med att man får kämpa mot sin egen inre latmask när man gör en livsstilsförändring, man får försvara sig mot andras 😮

Vet en vältrimmad tjej som inte uppskattar sötsaker över huvudtaget men som helt enkelt inte orkar med den dåliga stämning hon skapar bland sina väninnor när hon tackar nej…Nu lider hon väl ingen större skada av att äta nån sötsak då och då men anledning till att hon gör det är ju helt galen. Hon gillar det inte men hon gör det för att inte stöta sig med andra..

En annan vältränad tjej berättade ”Jag vet inte hur ofta jag får höra – ”jamen DU kan väl äta bullar varje dag, DU som är så smal och fin.” Hon är en tuffing, så hennes svar blev- ”Jag kan inte heller äta vad som helst utan att det märks. Jag ser ut så här av en anledning, jag äter inte bullar varje dag” Huvudet på spiken kallar jag det 😀

Ytterligare en aktiv tjej som för första gången på 8 år var tvungen att sjukskriva sig pga feber och halsont, uttryckte sitt dåliga samvete för detta och fick blixtsnabbt svaret från en inte lika aktiv kollega ”Du är sjuk för att du tränar för mycket”. Att träningen bidragit till att hon inte varit sjukskriven på 8år var inte första reaktionen alltså.. 😉

Vill poängtera att det här handlar om helt vanliga kvinnor (märkligt att det just är kvinnor..) inte extrema på något sätt, några har just börjat ta ett större ansvar för sin hälsa andra har hållit på längre. De är piggare, gladare, friskare och starkare än de har varit – något de måste försvara. Mycket märkligt.

Att uppleva att man är utsatt för hälsohets är säkert inget kul men förmodligen befogat. Hälsomobbing däremot – jag kan inte begripa varför?..

Enligt en undersökning som Sifo gjort vill 8 av 10 kvinnor i åldersgruppen 30-49år gå ned i vikt…

Jodåsåatte..det här med att folk tränar för mycket och fikar för lite det är ett stort problem det..eller hur var det?

Sicken tur att träning och bra mat gör att man blir piggare, gladare, friskare, starkare och helt säkert lite smartare. De vinsterna gör ju man helt enkelt klarar av de prövningar som en (i bland )något oförstående omgivning utsätter en för 😉 ”

 

Så lät det då för ca 1,5 år sedan. Jag har återkommit till detta ämne ett antal gånger och jag lär göra det igen, då det är ständigt aktuellt. Överdrifter mår ingen bra av men då kan man heller inte kalla det för ”hälsa” eller ”hälsosamt”, då är det ohälsosamma överdrifter och inget annat.

Många är de som sätter ner foten och verkligen vill göra en förändring och ta ansvar för sin hälsa och som då möts av denna mobbing. Har du tänkt dig en hälsosam semester? Gör dig beredd! DET sticker i ögonen om något!

Men vad du än gör – Häng i! Själv göra – själv ha, och skoja vad mycket härligt du kommer ha!

// Carolin ”anti- hälsomobbing kämpe” Helt

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.