Den allra bästa träningen, vilken är det egentligen?

”Den som blir av ” ropar alla i kör. Att träningen blir av är ju förstås en nödvändighet för att den ska vara det allra minsta bra. Men vad är det som gör att så många har svårt för att få träningen till att bli en självklar del i livet?

För den som alltid ligger i är det där en ickefråga. Man har då hittat vad man brukar kalla sin inre motivation som gör att man tränar kort och gott för att man gillar det och vet att man mår galet bra av det. Man behöver inget mål utan träningen är liksom en del av den dagliga hygienen.

Men för den stora majoriteten kan det vara svårt att få träningen att bli sådär självklar. Och frågan är då vad som gör att dessa måste börja om på nytt om och om igen. Varför slutar de? Jag ställde frågan till mina allra pinfärskaste Kom í Formkursare i tisdags, de allra flesta sådana som har börjat och slutat träna ett antal gånger förut. Svaret –

 ”Jag fick inga resultat” eller ”jag blev sjuk/skadad”. Kan vara så att den där träningen som ”blev av” inte var den bästa?

Träning som vi tycker är rolig är lätt att få gjord och roligt är det absolut inget fel i att ha. Mer roligt åt folket, jag ställer upp på det!

Men roligt är inte alltid rätt och rätt är inte alltid roligt.

”Rolit och rolit, grisar sa inte ha rolit” som Emils pappa sa. Tyvärr är det rätt sällan som att bara ha roligt är detsamma som det mest effektiva sättet att nå sina mål. Det rätt få som börjar träna likställer tungt, jobbigt  och träning utanför bekvämlighetszonen med roligt.

Är målet enbart att ha roligt så är det precis just det man ska ha. Själv kollar jag på en rolig film om det bara är roligt jag vill ha. För de allra flesta har träningen ett större syftet än att bara vara underhållande…

Och syftet, varför man tränar är avgörande. För många som börjat träna är ofta svaret på varför  någon form av förändring av den fysiska formen. Bli starkare, bli snabbare, bli piggare, bli av med värk och allt som oftast handlar det om mer ytliga mål som att få mer synliga muskler, gå ner i vikt och tajta till kroppen helt enkelt.

Bli inte besviken över resultat du inte får av arbete du inte gjort…

Där kom den igen.. Men besvikelse är sällan speciellt motiverande. Det kan ju faktiskt vara så att den träning som blev av inte alls motsvarar det som krävs för att nå det resultat du är ute efter och då skulle man kanske skulle kunna ge sig på att påstå att den faktiskt inte var den bästa träningen när allt kommer omkring..

Vill du bli starkare, få mer synliga muskler och blir mer ”fit” ? Du tränar flera gånger i veckan ibland dubbla pass om dagen och ändå händer det liksom ingenting. Då kanske du bör se över valet av träningsform och inte bara öka antalet träningspass. Testa nåt annat! Gör du som du alltid har gjort kommer du få samma resultat du alltid har fått, fast lite sämre faktiskt.

Tycker du det är kul med Zumba eller Bodypump, Go a head! Att röra på sig är ALLTID bra! Men sorry, det är inte vad du bör lägga tiden på om det den målbilden du har.  Lägg tiden på ordentlig styrketräning. Träna tungt. Det är det som formar och stärker kroppen,  as simple as that.

Eller är det så att du till exempel älskar löpning och kan inte tänka dig att ägna dig åt någon annan form av träning än det. Du tycker bara det är lite trist att du drar på dig skador och måste göra ofrivilliga upphåll hela tiden? Känns det igen? Ja, då kanske det vore en god idé med alternativ träning, här dyker styrketräning upp igen. Allt för att kunna fortsätta med löpningen inte bara denna säsongen utan år efter år efter år. Kanske är styrketräning inte alls den träning lättast ”blir av” men  den som gör att du faktiskt når ditt mål- att kunna fortsätta springa.

Hade några intressanta möten härom dagen. Alla kvinnor som ville förändra den fysiska formen. Alla sådana som börjat träna ett antal gånger förut. Tre på raken hann knappt över tröskeln innan de deklarerade att de inte gillade gym i allmänhet och styrketräning i synnerhet. Alla hade mål med sin träning som gjorde styrketräning till det självklara valet av träningsform. Det mest intressanta var dock att ingen av dem hade egentligen aldrig styrketränat, ändå så säkra på att styrketräning var något de ogillade. Hmm, kan det vara så att man ibland måste ge saker en chans innan man bestämmer sig för vad man gillar eller ogillar. Jag var själv där en gång, gav det en chans, såg och kände resultatet och blev fast.

Vilken är då den allra bästa träningen? Nu har jag framhållit styrketräning framför allt men det är givetvis inte rätt svar på alla mål (rätt många dock) Självklart måste träningen bli av men den bör även vara en form av träning som gör att du fortsätter. Fortsätter att vara en aktiv individ. Det bör vara en träningsform som gör att du når just dina mål, sina syften, dina varför – Träning som ger dig de RESULTAT du vill ha.

För någonstans på vägen blir det här med träning alltid roligt. Jag tycker faktiskt att ”grisa sa ha rolit” Men inte ens den mest lyckliga gris lever sitt liv i ett konstant lyckorus. Vill man nå sina mål måste man bita ihop emellanåt och fokusera på målet. För vissa kan det vara lustfyllt från start, andra får bita ihop tills man är igång, en del tills passet är över men ta mig tusan precis ALLA finner glädjen när resultaten kommer. Mer träninglädje åt folket!!

//Carolin Helt, Int Lic PT med passion för det som är jobbigt och har lärt sig att roligt snudd på hela tiden 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.