Ät bättre, inte mindre!

Då var det dax! Högsäsong för många Pt:s. Alla semesterfirare som kommer tillbaka med sina vin och grill kilo. För dem som inte söker upp oss så ska det bantas, dietas och ätas minimalt.

Vill bara berätta – hade bantning fungerat hade ingen varit tjock! Har aldrig och kommer aldrig att fungera!!
Är det inte någon konstig diet där man utesluter kolhydrater så är det någon diet med minimalt med kcal folk ska prova. Tro mig, det kommer komma en ny diet inom några veckor. Folk är tjocka efter semestern = ny diet dyker upp. Media tjänar massor. Handen på hjärtat, visst har vi sett det förr?

Vill bara berätta – Ät bättre, inte mindre!

Ger du inte din kropp vad den vill ha så kommer den inte fungera som du vill heller. När jag skriver vad kroppen vill ha så skrev jag inte vad hjärnan vill ha. Det mina vänner, det kan vara en jädrans skillnad!
En kropp behöver kolhydrater, framförallt som bränslekälla till våra muskler mm och specialbränsle till vår hjärna. Det är främst i våra kolhydrater som vi finner de viktiga fibrerna samt mineraler och vitaminer. Att skippa dessa, som ni förstår, vore ju ren idioti!
Fett används också som bränslekälla men också som ett viktigt byggmaterial till våra celler. Listan på fettets uppgifter i kroppen kan göras rätt lång. Fett är därför ett av våra viktigaste näringsämne.
Protein behöver kroppen främst till byggstenar. Byggstenar till muskler, hår, hud, naglar, ja alla strukturer i vår kropp egentligen.
Med enkel matematik kan man då räkna ut att om man bär runt på en massa energi (läs i våra rulsor runt magen, fettvalkar på skånska) så ska man kanske inte stoppa i sig så mycket energi. Kan lätt bli ett överskott och kroppen ser då ingen större anledning att ta från lagret (rulsorna då) Detta är en mycket enkel förklaring men så får det vara idag. Håller vi oss dessutom tills skräpmaten (socker, superprocessade matvaror mm) så får vi i oss en massa onödig energi.

Ät bättre, ät inte mindre!
Enkelt – skippa skräpmaten! Tillsatt socker är det väldigt, väldigt få som behöver. Friterat är det ingen som behöver!! Halvfabrikat är oftast näringsfattigt men kaloririkt så det hade varit en mycket bra ide att skippa. Processad, superprocessad mat – håll den så långt ifrån dig som möljigt.

Alkohol… Ja då var vi där igen. Lustigt, varje gång jag skriver en artikel som handlar om alkohol stiger antalet läsare. Är det inte märkligt? Eller är det en öm tå…? Något som folk vill ta tag i men vet liksom inte hur…?
Enkelt! Vin till maten, max 1-2 ggr per vecka, aldrig berusad och gå hem från festen/middagen samma dag som du blev bjuden! Jag vet, upprepning men fasen, den fungerar bra!

Att äta för lite, behålla skitmaten och fortsätta dricka alkohol har aldrig fungerat. Kommer inte att fungera denna gången heller. Att försöka ytterligare en gång så här efter semestern skulle kallas idioti!

Carolin säger många bra grejor och jag har lånat en del. Denna är oslagbar:
Ät mat och håll käften!

Så ja, då var det bestämt. Skrid till verket, gör en storhandling av bra mat. Gå hem och släng ut skitmaten och bestäm dig. Svårare än så är det inte!

Bilden jag bjuder på är min mat på jobbet fram till kl 16:00 idag.

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, full av mat, go & gla

Kommentarsfunktionen är avstängd.