Äger du problemet?

Blocka uppringaren – Det är en väldigt bra funktion vi har på våra mobiltelefoner! Är det någon som ringt upp dig som du inte vill ha kontakt med fler gånger – Blocka!
Tänker mig att den funktionen kan vi öva upp i vår hjärna. Blocka den där uppringaren som bara förstör för dig.

Nej, detta är inget ”du är fantastisk och bara du tänker positivt så går allt bra-inlägg”.
Jag fajtas själv med tankar och känslor som inte gör någon större nytta och har börjat träna på att blockera uppringaren.
Tankar kommer, så är det bara. Försöker du stoppa dem så kommer all din energi gå åt till detta. Låt skiten komma men låt den inte få fäste. Tro heller inte att det är bra om du inte har några tankar. Då är du nämligen död.

Det funkar lite så här:
Tanke kommer – du kopplar den till tex. en härlig känsla – du blir lycklig = grattis!
Men det kan också vara så här:
Tanke kommer – Du kopplar denna irriterande och arga tanken till en känsla – du blir arg, irriterad, ledsen eller vad det nu kan vara = skit också!!

Det handlar alltså om att du inte ska ge tanken en vidarekoppling. Sätt inte in sladden, koppla inte upp linan till att den kan påverka dina känslor. Blocka den här uppringaren helt enkelt.

Som jag sa, försök inte att inte tänka tanken men ge den inget vidare.
Ofta är det så här att den känslan kommer från ett problem som du egentligen inte är ägare till.
Jag ska ta ett exempel:
Hade en klient häromdagen som jobbar på en skola. Hon berättade om att hennes medarbetare blivit väldigt ledsen och upprörd för ett samtal med en elevs föräldrar. Föräldrarna gav henne och skolan skulden för något som rörde elevens handlingar.
Ja, så här i text ser det solkart ut jag vet, men läraren tog åt sig såklart. Tankarna fick kopplingar till hela hennes känslocentra och hon mådde dåligt, väldigt dålig av detta.
Frågan är vem som egentligen äger problemet här…?
Som vi pratade om i podden senast så ett starkt tecken (mycket starkt!) på att någon har offerkoftan på sig är att man skyller sina misstag på någon annan. Kan det vara föräldrarna i detta fallet som missat något i barnets uppfostran?

Jag vet, jag var inte där så jag kanske inte borde uttala mig men det är så ofta sånt här händer! Man äger inte vissa problem. Dessa går man och tänker på dag ut och dag in. Kopplar dessa till sina känslor och mår skit.
Sluta med detta!! Blockera uppringaren!!

Tack för mig, måste gå och blockera något!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Pt, mental tränare och blivande blockningsexpert.

Kommentarsfunktionen är avstängd.