Variera mera? eller inte…

Variation är tricket för den som vill träna mycket och hållbart, det hävdar jag å det bestämdaste. Men…
De som oftast efterlyser variation i tid och otid i alltifrån träningsformer, övningar och upplägg är dock i hög grad dom som inte tränar varken speciellt frekvent eller med en önskan om att träna mycket eller ens speciellt hårt när det väl blir av.
För att få resultat av sin träning finns det egentligen bara en sak dessa borde fundera på –
Hur göra för att få träningen regelbunden och i adekvat dos?
Det är nämligen vad som krävs för att det ska bli resultat.
Resultat? Ja, resultat som i att man faktiskt lär sig övningarna man har fått sig tilldelade, att tekniken förbättras, att man blir starkare och vikterna kan justeras, att flåset blir bättre och tempot högre.
Att inte få en regelbundenhet och ändå ständigt känna behovet av att hoppa från tuva till tuva, ja då snackar vi jakt rörelseglädje och inte träning som i att öka de fysiska kapaciteterna.
Det förstnämnda måste inte vara fel men det är ändå bra att veta vad det är man frågar efter- ha roligt när man rör på sig eller åtnjuta glädjen av resultat som regelbunden träning av de fysiska kapaciteterna ger?
Självfallet finns det en vits i att variera antal reps, set, vila mellan set, ordningsföljd på övningar- beroende på vad man för tillfället har för syfte med passet.
Men att uppfinna hjulet om och om igen, det är att krångla till det i onödan.
Se till att få snurr på det hjul du redan har istället.
Med detta sagt menar jag självfallet inte att gruppträning à la vi varierar inte ett skit annat än en gång i kvartalet, är nåt vidare värst optimalt upplägg. Underhållningsvärdet eller syftet med det, är jag inte rätt person att förklara. Verkligen inte.
Bilden ovan är från ett av helgens pass – 3 övningar, 10 set av varje, tungt och lugnt och inte nåt värst varierat alls, men som det tog…!
/Carolin Helt, Int Lic PT med mer än rörelseglädje och käck personlighet att erbjuda..