Underskattar eller överskattar du?

I värsta fall gör du som de flesta. Du gör både och! Du överskattar din träning och underskattar ditt intag av mat (läs energi, kcal)

”du som tränar så mycket kan ju äta vad du vill” Så klart jag kan, det är ju ett val. Jag gör väl som jag vill??

Men vill jag behålla den hyddan jag har nu får jag minsann tänka mig för. Både en och två gånger, alltså NEJ! jag kan inte äta vad som helst för jag vill inte betala ”fakturan”

Jag som alla andra måste ha koll på vad jag gör av med men framförallt vad jag stoppar in i foderluckan.

Viktigt! – jag känner inte att jag offrar något. Det får man också höra ofta – ”unnar du dig aldrig något gott?” Jag unnar mig inte, jag väljer. Jag väljer, vid varje måltid, att äta den mat jag mår bra av. Jag mår bra av att behålla samma storlek. Jag mår bra av att min mage fungerar. Jag mår som bäst när jag känner mig stark och det gör jag av bra mat. Men jag har koll, örnkoll! på vad maten innehåller vilket kanske är det viktigaste av allt.

Många har så kul åt att jag äter så mycket jordnötssmör. ”oh, det är väl väldigt många kcal i det”

Ja, massor! Massor av bra kcal som jag behöver och som jag valt.

Sen måste vi sluta dra ett Är-lika-med-tecken  mellan nyttig och energifattig mat. Bara för att något är nyttigt är inte det samma sak som att produkten är energifattig. Nyttig är den mat som innehåller de näringsämnen, av bra kvalité, jag behöver om det så är fett, kolhydrater eller protein. Vidare måste du ha koll så att du inte äter för mycket och här har folk mycket att lära. Det är här folk underskattar sin mat.

”ahh, en lite kanelbulle kan väl inte vara så farligt” Farlig nej, energirik ja!  Ca 250-300 kcal.

”ett glas vin är inte mycket väl?” Mycket vadå? Ett glas ca 1,5 dl rödvin ger 118 kcal.

Handen på hjärtat därute… Inte tusan blev det bara ett glas?

En annan vanlig företeelse är att det slinker ner ”en” skiva ost under matlagningen. ”men den var ju så tunn och liten” Ja, lite och tunn men runt ca 50 kcal. Samma sak här… blev det bara en?

Här har ni vanliga underskattningar. Jag vet om att mina 3 matskedar jordnötssmör innehåller ca 300 kcal. Jag vet och jag tycker det är värt det. Dessa ger mig fett, kolhydrater och massor av protein av bra kvalité. Men skulle aldrig sätta i mig 100 g smågodis som innehåller ungefär samma antal kcal. Skitmat som inte ger mig ett dugg!

Vidare i denna underskattnings och överskattningsvärld…

Där står vi på löpbandet eller på crosstrainern. Vi läser av och ser att vi förbrukat massor. Sorry, min vän. De är ofta glädjemätare. På bilden ser ni min mätning via pulsklocka jämför med samma mätning på cykel. Min cykel sa 263 kcal på 30 min, min pulsklocka sa 150 kcal.

En promenad utomhus, i ca 1,5 h kostar mig (min längd 170 cm, väger ca 67 kg) ca 300 kcal. Samma kropp, dvs min, kostade 550 kcal på ca 1 h löp/luffs. Kan ju tycka att det ger en mycket bättre utdelning att öka tempot lite. Vad tycker du?

Men det är sååå jobbigt att springa tycker många. Helt rätt men tryck då inte i dig skitmat om du nu tycker det är så jobbigt att göra av med den. Enkel matematik.

Om ni då tänker på hur lätt det är att få in 300 kcal i foderluckan och hur kämpigt det kan vara att göra av med dem så är det mycket enklare att göra bra val. Se så, bestäm dig nu för att ha koll nu!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, högt energi intagande med medveten om fakturan!

Kommentarsfunktionen är avstängd.