Träna mera och lev friskare och längre!

Ja, inte tusan är jag förvånad över resultatet av den nya studien som visar just det – mer träning gör oss friskare. Det är ju rätt schysst om man tänkt leva länge..

Studien som presenteras i British Medical journal visar att de rekommenderade minimidoserna av fysisk aktivitet som WHO rekommenderar – 150min per vecka är på tok för lågt om man vill få effekt på riktigt. Vi lever allt längre och då är det ju extra intressant hur man kan ska göra för att se till att dessa år blir så friska som möjligt. Leva sjuk länge är väl knappast målet för någon.

5-6gånger mer träning är vad som krävs för att få bästa tänkbara effekt.

Det är först när träningsdosen blir högre än 17timmars raskt promenerande eller 8timmars jogg som nyttan avtog en smula enligt studien. Då hade risken för att drabbas av diabetes, hjärtinfarkt och stroke minskat med hela 25 procent.

”Men hur i hela världen ska man hinna med det?” tänker en och annan säkert. För att få ihop den mängden fysisk aktivitet i vardagen krävs det –

  • gå i trappor 5-10min
  • dammsuga 15min
  • arbeta i trädgården 20min
  • gå i 25min och
  • jogga i 20min

dagligen alltså.

Det är egentligen inga konstigheter alls att få ihop den mängden fysisk aktivitet….om vi levt på 40-talet.

Nu har vi gjort oss otjänsten att minimera all form av fysisk ansträngning. Robotgräsklippare, elvispar, rulltrappor, dörröppnare, fjärrkontroller, långa skohorn och för att inte tala om hur vi nästintill tillintetgjort fysisk ansträngning för våra barn! Bygga kojor, klättra i träd, cykla till och från skolan och spela fotboll bara för att det är kul är inte lika vanligt idag som det var förr. Att dra ner på skolidrotten är väl ett av de minst intelligenta tilltagen i modern tid.

Så vad göra? Träna mer mina vänner. Eftersom vi inte bygger stengärdsgårdar till vardags numera måste de allra flesta se till att träna regelbundet.

SvD lyfter fram den här studien idag och det är ju alldeles fantastiskt trevligt att de gör det. Jag rasade ju litegrann åt deras förfärliga artikelserie om den påstådda ”hälsohetsen” som de ansåg pågår. Bra att artikeln kommer nu, efter semestern. Tror att folk är mer benägna att ta till sig budskapet då. Jag har nämligen noterat att det en viss typ av människor finner inspirerande och motiverande efter Jul och efter semestern kan ha en närmast kränkande effekt på exakt samma individer, om det yppas mitt under semesterlättjan.. Jodåsåatte, så är det.

Att träna och ta hand om kroppen är inget som vi mår det minsta dåligt av, det är självklart för de allra flesta. Men inte för alla, det är helt klart. Jag hade en liten fundering på det där härom dagen. I början på sommaren var det fasligt liv på alla viloivrare. Under min vecka på Playitas och även därefter fick jag enträgna rekommendationer från dessa – VILA! VILA! VILA MÄNNISKA! Vet inte hur det är för dom men jag har i alla fall 24timmar om dygnet, jag hinner både träna hårt och hänga i solstolen. Jag inleder hösten starkare, piggare, uthålligare, gladare och typ friskare än någonsin. De som ägnat hela semestern åt att pilla naveludd och sippa på paraplydrinkar kan orimligen må bättre än vad jag gör. Orimligen.

Inget som helst förvånande i detta – jag har forskningen på min sida 😉

// Carolin Helt, Int Lic PT  #tränahårthållkäften

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.