Tala ur skägget!

Visst är det befriande med folk som uttrycker sig på ett begripligt sätt?  Hellre otrevlig än otydlig, är ett motto jag brukar kunna leva upp till.

Jag snubblade på en bokrecension jag skrev för några år sedan. ”Optimal viktminskning 2” skriven av en av rikets vassaste nutritionister Anki Sundin, hon blev där och då min idol.
”….oavsett hur du upplever motionen behöver du ägna dig åt någon form av fysisk aktivitet. Det är inte alla som tycker att det är roligt eller stimulerande att motionera, men lyckas du inte prova dig fram till något du verkligen tycker om får du helt sonika välja det som du trots allt står ut med.”

Rolit och rolit? Allt kan inte vara rolit alltid. En får göra det ändå. OBS! Detta gäller även på sommaren..

”Den gamla tidens arbete på åkern eller i skogen måste ersättas med frivillig träning och vardagsmotion för att vi ska hålla oss friska och i form. Om någon påstår något annat, så är vederbörande i bästa fall felunderrättad, i värsta fall en lögnare. Träning är helt nödvändig också för att minska förlusten av muskelmassa när du drar ned på ditt energiintag.”

Jepp, enbart träning gör det svårt att gå ner i vikt, det är foderluckan som måste täppas till. MEN träningen har andra effekter som vi inte kan äta oss i från – frisk, stark, bibehållen och kanske till och med ökad muskelmassa är finfina grejer för den som vill komma i form och behålla den.

”Du ska heller inte regelbundet ersätta godis och glass med något annat livsmedel bara för att du är sugen på något att äta. Och när du är hungrig ska du äta bra, näringstät mat. På så vis kommer du att träna dig på att se mat som något att mätta hunger med, inte fördriva tiden med, trösta dig med eller roa dig med.”

Det ÄR inget farligt att vara hungrig nån gång emellanåt. Lär dig skillnaden mellan sund hunger och sug. Svårt att lära sig den förmågan om man stoppar munnen full med skräp i tid och otid.

”Vi bör alla inse att det verkligen är jobbigt att träna. Bra träning ska till och med vara jobbig..”

Jobbigt, det SKA vara jobbigt! Jobbigt är något bra i träningssammanhang. Lär dig älska jobbigt!

”Väljer du bort motion en dag, väljer du också bort möjligheten att förbättra din hälsa, öka din muskelvikt och minska din fettvikt den dagen.”

Vilka klokord alltså! Önskar jag skrivit dom själv. Läs boken! Den har några år på nacken men är full av ”no bullshit”,  avlivar myter på löpande band, gör det svåra enkelt, precis vad mänskligheten behöver.

Det bör dock tilläggas att allt som oftast är svaret på många frågor som har med kost och träning att göra – Det beror på.. Det är stört omöjligt att svara tydligt på luddigt ställda frågor.

”Är jordnötssmör bra?” en vanligt förekommande fråga och då blir svaret – Det beror på..

Vem frågar? Vad är syftet?

Som rikligt med näringsrik energi – skitbra! Som viktminskningsprodukt- not so much..

Får du ett stensäkert, tydligt och  kortfattat svar på en luddigt ställd fråga – då har du frågat fel ”expert”. Kan vara bra att tänka på i en tid då det går lätt att söka efter fakta utan att ha kunskaper nog för att sätta det i rätt sammanhang.

Jag har tänkt att ”som Anki ska jag bli när jag blir stor” tills jag insåg att jag är ett par år äldre än henne och därmed insåg att det är kört. MEN SÅ STOLT jag blev när jag fick agera expert ihop med idolen i Metro härom sistens. Stort ?

 

//Carolin Helt, Int Lic PT och nästan skäggfri..

 

Ps. Visste du att en liten småkaka till kaffet varje dag blir hela 1,6 kg fett (av rätt kass kvalitet) och 2,3kg socker på ett år?

Kommentarsfunktionen är avstängd.