Skjut inte budbäraren!

Det börjar bli en följetong det här. Det trampas lätt på ömma tår och i bland undrar jag om det inte finns de som vill missförstå. Jag fortsätter peta i ämnet – träna hårdare. Det verkar behövas…

Lisa och jag, ja vi två som står bakom PT Kvinna, oss kan man tycka precis vad man vill om. Vi föredrar givetvis att vara underbara och älskade av alla. Ogillar man det vi skriver så kan vi ta det. Så länge det inte handlar om att vi farit med oriktiga påståenden, så lär vi fortsätta på vårt spår. Spåret att med den samlade vetenskapen och med vår erfarenhet i ryggen sprida kunskaper om hur man blir piggare, gladare, friskare, starkare eller som Lisa brukar uttrycka det – framgångsrik, vältränad och lycklig.

Senaste veckorna har vi skrivit en hel del om vikten av att ta i, anstränga sig, göra lite mer än förut, för att få ut mer av den investerade träningstiden. Det är inget eget hittepå..
Vi är ganska övertygade om att våra läsare främst tillhör just den kategori av människor som behöver höra det. ”Träning och kost för vanliga människor” vi tror att ni är vanligt folk om än inte helt normala, för förhoppningsvis är ni redan ”såna som tränar” i alla fall periodvis..
För  väldigt många är just periodare när det gäller träning. Det verkar finnas många skäl till det.

– man anser sig periodvis inte ha tid (har de färre än 24tim på dygnet?)
– andra slutar för att de blev sjuka/skadade och kommer liksom inte igång igen.
– och så finns det dom som inte fick de resultat de väntat sig och ger helt enkelt upp.

Alla dessa skulle kunna vara ”såna som tränar” alltid, året om. Om de tagit till sig råden om hur och kanske inte bara gjort det som det tyckt var ”kul” för stunden.

De som plötsligt fått mindre tid än alla andra gör rätt i att göra sin träning tidseffektivare. Hinner du inte gå din powerwalk på 60min så hinner du kanske jogg/springa i 20min.

För den som alltid blir sjuk/skadad – läs tipsen till periodaren längre ner och inse hur din fysiska form är just NU, inte när du mönstrade som 18åring.

För den som inte får de resultat den vill ha. Hallå Hej! Nu kommer det kanske trampas på ömma tår igen – vi måste hela tiden utmana kroppen om vi på något sätt vill förbättra oss.
Det kanske är så att du inte ens vill förbättra nånting? Härligt! Men om du inte vill försämra din fysiska status måste du faktisk utmana kroppen, anstränga den lite mer än vad den nu är tränad för. Måste och måste är väl fel ord. Man måste ingenting. Men ingen av oss går fri från sarcopenia (muskelförlust pga stigande ålder, läs typ 20+) Ingen av oss kommer undan att kroppen är en jäkel på att anpassa sig och det som var träning för dig förut kommer inte fortsätta vara det i all evighet. Vi måste höja ribban. Det gäller inte bara dom som har målet att bli snabbare och starkare. Det gäller även dom som bara vill behålla den form och fysik de redan har.

Är man helt otränad funkar allt. All form av rörelse är bra. 30min pulshöjande aktivitet om dagen är rekommendationen för att minska risk för sjukdom.

Men är man inte helt otränad och har lite högre förhoppning på den egna fysiken än att bara vara ”inte sjuk” hallå hej igen, skjut inte budbäraren här men då krävs det mer.

Hur mycket mer är individuellt. Promenerar du idag och kan absolut inte tänka dig göra nåt annat – hitta en runda riklig med uppförsbackar. Vips har du höjt nivån på din träning. Svårare behöver det inte vara. Vi snackar inte springa maraton eller att alla måste satsa på tyngdlyftning. Bara höja ribban något, allt utifrån sitt eget NU-läge 😉

Känns det ändå på något sätt stressande att lägga in en högre växel för att må bättre än att bara vara ”inte sjuk”, då bör man nog fundera på om det inte är annat i livet än just träning som gör en stressad…

Nån tyckte vid tillfälle att jag var gnällig och kritiskt inställd till vissa träningsformer. Det är sant och kritisk kommer jag fortsätta vara. Allt annat skulle vara oprofessionellt och inte alls speciellt snällt av mig. Det är alltid bra att folk rör på sig men det finns så många som harvar på som de alltid har gjort, de når aldrig den där formen de vill ha just pga av att de valt en träningsform som inte kommer ge dom det. Vad är då jag för en PT som inte upplyser om just det?

Igen – all träning är bättre än att inte träna alls. Men all träning kommer inte förbättra din fysiska kapacitet. Det där gäller för övrigt inte bara från nacken och nedåt som Lisa lyfte fram i lördags – vi blir rappare i pallet om vi tar i en smula mer än vad vi gjort tidigare.

Tillhör du kategorin periodare? Har du tagit ett litet sommaruppehåll på 3-4månader? 

 1.Korkat av dig.
2.Bra att du börjar igen men förvänta inte att du kan börja där du slutade vara okorkad.
3.Du har ett nytt NU-läge, du är i sämre form och får därmed börja med lättare träning. Lättare vikter, kortare och långsammare pass. Gräv där du står just nu!
4.Öka successivt.

5.Fortsätt för bövelen!

Vad är alternativet? Tröttare, surare, klenare, sjukare? Eller icke framgångsrik, otränad och olycklig? Man måste verkligen ingenting. Man får välja helt själv faktiskt. Vad väljer du?

//Carolin Helt, Int Lic PT, rätt obekvämt ärlig och bekväm med det 😉

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.