Så här går du ner 2 kilo på 1 vecka!

Ännu en gång fick jag frågan ”Jag vill gå ner 2kg på 1 vecka, kan du hjälpa mig?” härom dagen. Och visst kan jag hjälpa till med det!

Först ger jag frågeställaren en blick enligt ovan och sedan svarar jag. Jag har hela 3 svarsalternativ på just denna fråga-

1. Jajamän! Slicka på ringen på närmaste offentliga toalett bara. Eller se till att drabbas av akut kräksjuka på annat sätt ett par dagar.
2. Ring inte mig, ring Ulrika.
3. Varför?

Det är svar som ofta ger upphov till fler frågor, men då jag är full av svar är det inga problem med den saken.

Varför är ju som bekant en fråga jag ställer mig själv och andra ofta.

Varför är det så viktigt för en random motionär att gå ner just 2kg på 1 vecka eller vilket kilo antal alls på kortast möjliga tid? Har man plötsligt blivit jockey, boxare eller elitidrottare av annan gren där invägning i viktklasser blivit viktigt? Nä, ännu har inte det varit orsaken faktiskt.

Vad är det man vill gå ner i- muskler? Vätska? Tarminnehåll? Eller är det måhända fett?
Oftast är det det sistnämnda man önskar justera.
Då tar vi räkneexemplet en gång till:

1kg kroppsfett innehåller ca 7000 kcal. För att gå ner 2kg kroppsfett krävs det alltså ett minus på 2* 7000 kcal. Det blir 14000kcal det. Slår man ut det på 7dagar vilket i alla fall är vad jag menar med 1 vecka, blir det -2000 kcal på en dag. MINUS 2000kcal.

En motionär med önskan om snabba viktras i 70-75 kilos klassen kanske gör av med totalt 2000 kcal på en dag. Ett synnerligen enkelt kostschema att skriva.

Frukost: inget.
Lunch: inget.
Middag: inget.
Lägg gärna in några mellanmål bestående av: inget.

Dietboksförfattande är lättförtjänta pengar..

”Men det finns ju dom som går ner sådär mycket så där fort ju!?” svaras det ofta förtvivlat
Jajamän, visst gör det det!

Tappar du kroppen på glykogen så tappar du även kroppen på vätska. 1g glykogen( fö raketbränsle som gör att vi kan träna rackarns hårt, trist att vara utan..) så tappar du även ca 2,7g vätska, vilket gör att du lätt går ner ett par kilon bara där, kilon som korrigeras så snart du börjar äta mer normalt igen. Du har fortfarande lika mycket fett på kroppen dock.
Äter du så sparsamt som enligt ovan kommer även tarminnehållet vara väldigt sparsamt, så även där kan ett och annat kilo försvinna, kilon som korrigeras så snart du börjar äta mer normalt igen. Du har fortfarande lika mycket fett på kroppen dock.
Att äta enligt matsedeln ovan utan tillräckligt med byggstenar för att det ständigt pågående pusslet proteinsyntesen ska gå jämnt ut och reparera musklerna, gör att det alltid finns en risk för förlorad muskelmassa. 1kg muskler innehåller i runda slängar 700kcal vilket gör den där matematiken att gå ner 2kg på en vecka, rätt enkel. Inget man lika lätt korrigerar som övriga tappade kilon. Man har dock fortsatt lika mycket fett på kroppen samt att man har lättare för att lägga på sig lite mer av den vara pga att kroppen förbrukar mindre energi, ty muskler kräfva energi även i vila.
Ja, så kan man ju faktiskt gå ner lite i fettvikt också. Ett halvt kilo i veckan är ett rätt rimligt mål skulle jag vilja påstå. Ser man till att ha liiite bättre framförhållning, inte ha liiika bråttom, ja då kan man faktiskt gå ner de där 2kilona i fett. Det var väl det man önskade? För inte var det väl smalfet man ville bli va? Tunn, med bieffekt klen och mjuk?
Frågan ”varför” är jäkligt berättigande kan jag tycka. Både i fallet varför man vill gå ner så rasande fort men också varför har man lagt på sig de där extra fettkilona från början?

7000 kcal plus för varje otrivselkilo, det flyger inte heller bara på en, det kräver också sitt jobb.

Hittar man svaret på den sistnämnda frågeställningen har man knäckt koden för all framtid tror jag bestämt.

Jahaja, det var allt från frågelådan idag. Var inte rädda för att fråga, som ni märker är ingen fråga för dum..

/Carolin Helt, Int Lic PT  alltid full av svar..

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.