Lär känna redaktionen

Carolin Helt är född i maj 1972 och bor idag i Jönköping, 50 meter från Vättern. Familjen består av hennes man, samt två vuxna bonus- barn. Hon har alltid varit intresserad av träning och förutom att det är hennes största intresse, så är det idag även hennes jobb, vilket gör att det finns ganska lite tid och utrymme för annat. I yngre år var hon en hästtjej med egen häst, något hon planerar att skaffa igen. –när jag fyller 50 ska jag bo så att jag kan ha egen häst på tomten. Jag jobbar för fullt på att övertyga min inte alls speciellt hästintresserade make, om att det är en fantastisk idé.

Vad är dina mål i livet?

carolinJag läste i DN om en 100-åring som tog födelse- dagskalaset till gymmet. De värmde upp till Bee Gees ”Staying alive” och körde sedan 30 minuter cirkelträning. Så vill jag fira min 100-årsdag också! Jag vill inte bli en bitter gammal tant som ångrar chanser som gick mig förbi, därför är ett mål att säga JA till alla utmaningar och inte låta varken feghet eller bekvämlighet stoppa mig.

Hur ser din idrotts- bakgrund ut?

Jag är tjejen utan vare sig bollsinne eller taktkänsla. Jag blev alltid vald sist i gympan och den mesta idrott var inte förknippat med något roligt alls för mig. Jag höll på med mina hästar och det var först på min 20-årsdag som jag bör- jade träna och har gjort det flitigt och regelbundet sedan dess.

Vilken är din favoritträningsform?

Jag älskar löpning, enkelheten i att kunna göra det var som helst, när som helst och i princip hur som helst. Samtidigt älskar jag känslan av att vara riktigt stark, den känslan som tung styrketräning ger. Att träna med egen kroppsvikt och högt tempo, som jag gör under cirkelfys, är också en favorit. Jag har inte en favorit, jag har topp 3. Den absoluta favoriten är det jag gör just där och då.

Vilket är ditt bästa träningsminne?

Det måste nog vara någon sen sommarkvällslöpning när allt stämmer och kroppen flyger fram. Bara jag och naturen. Jag behöver inga lopp eller tävlingar för att sporra mig. Jag trivs nog allra bäst för mig själv utan vare sig träningssällskap eller publik.

Vilken är din bästa egenskap som PT?

Kunskap i kombination med genuin träningsglädje. Det räcker inte med att vara en glad skit, man måste veta vad man gör. Att hela tiden uppdatera mina kunskaper och vidareutbilda mig är ett måste. Ju mer kunskap jag skaffar mig så inser jag att jag har mer att lära vilket håller mig lyhörd och på tå.

Lever du alltid som du lär?

Jo, jag gör väl det. Jag både tränar och äter hälsosamt för att jag gillar det. Det finns inget jag försakar tycker jag. Jag unnar mig allt jag mår bra av och då lever jag som jag lär. Jag mår inte bra av godis och skräpmat där för hoppar jag över det.

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill komma igång och bli mer hälsosam?

Tänk långsiktigt! Det finns inga Quick fixes som fungerar i längden. Gräv där du står! Gör de förändringar du kan göra idag -börja med att gå en omväg till jobbet, skippa kakorna till kaffet eller vad det än kan tänkas vara. Unna dig saker du mår bra av! Belöna dig med träning och bra mat och se inte detta som ett straff. Ta hand om din kropp för att du tycker om den.

Berätta något om dig som inte många vet.

Jag har tävlat i styrkelyft en gång för mycket länge sen. Kom tvåa av två…

Vad lever du efter för motto?

Känn inte efter så förtvivlat -just Do It!


Lisa Kaptein Kvist är 48 år och bor i Höllviken, cirka 3 mil söder om Malmö. Hon bor tillsammans med sin familj som består av hennes man Ken, hennes bonusdotter Emelie på 24 år, dottern Isabell snart 13 år och fyra katter som heter – Udda, Pysen, Kitty och Carola. Här får du lära känna vår chefredaktör lite bättre när hon får svara på några frågor.

Född och uppvuxen

lisaPå landet utanför Trelleborg. Min pappa hade ett trädgårdsmästeri och min mamma dog när jag var 10 år. Till familjen hörde även en hel del djur, hundar, kattor och mina två hästar.

Idrottsbakgrund

Jag har spelat rugby större delen av mitt liv, i 28 år. Jag började spela med killarna då det inte fanns något dam/tjejlag. Jag har spelat två VM. Det första för damer i Wales och ett i Skottland. Laget jag spelade i heter Pingvin Rugby club och vi vann bland annat två SM-guld och den sporten har gett mig många fina minnen! Jag är fortfarande en stor supporter och hjälper till i klubben så ofta jag kan. Mitt hjärta kommer alltid vara på Rugbyplanen i Trelleborg

Varför blev du PT?

Jag fick en fantastik chans att utbilda mig. Jag fick faktisk ekonomisk hjälp att hitta en utbildning som passade mig då jag blev uppsagd på ett företag. Jag har sysslat med träning och idrott i hela mitt liv och har alltid älskat att lära mig saker och också hur man lär ut. Jag jobbade som trafiklärare i tio år direkt efter gymnasiet så utbildare passar mig. Att jobba som PT handlar mycket om att förmedla kunskap.

Lever du ALLTID som du lär?

Ja, faktiskt. Jag mår bäst så. Men jag har satt ett värde på det jag “unnar” mig. Jag tar gärna ett glas vin på fredag och lördag till en god måltid. Jag älskar att laga mat och ännu mer att äta den. I min “budget”(kalorier in) finns då inte utrymme för sötsaker men det gör mig inget. Jag tar hellre en extra portion mat. Jag är väldigt förtjust i nyttig mat och den mår jag bra av. Värderar detta mycket högt. Vad det gäller träning så ha detta alltid varit viktigt för mig. När jag var 20 år så blev jag akut opererad för diskbråck. Jag hade haft ont i ryggen i många år men aldrig tagits på allvar av läkarna. Jag vaknade en dag, hade väldigt ont i ryggen och kunde inte röra mina ben. Jag var förlamad från naveln och ner. För att göra en lång historia kort så var det träningen som räddade mitt liv. Utan den, framförallt rätt sådan, så får jag ont i kroppen, speciellt i ryggen. Jag tycker att det är väldigt kul att träna och väldigt tråkigt att exempelvis sitta still och fika, så mitt liv passar mig helt enkelt!

Vad har du för mål i livet?

Jag har ett par stycken. När jag inte lär mig mer så har jag nått mitt mål. Detta betyder att jag aldrig kommer att nå dit, men resan mot målet kommer att vara mycket lärorik och rolig. Jag tycker det är väldigt roligt att utbilda mig! När Jag går och lägger mig på kvällen så ska jag känna att jag har gjort mitt bästa, att jag ska vara nöjd med dagen. Detta gör att jag blivit mer tacksam och tillåter mig att känna att jag är “ good enough”

Vad tror du är den största fienden till att leva hälsosamt?

Att många tror att det är tråkigt att äta nyttigt och att träning tar jättemycket tid. I skrivande stund håller jag en hälsokurs på Kanarieöarna. Jag försöker lära deltagarna att sikta in sitt kikarsikte på allt gott de ska och kan äta istället för att vända blicken på det de ska försöka undvika. Detta gör att allting blir trevligare och man inser hur mycket som är riktigt bra att äta! Vad det gäller träning så tror många att man måste träna så himla länge och att man måste till ett gym. Jag lär deltagarna olika övningar och att de kan dela upp sin träning. De ska träna ben en dag och det tar cirka 20 minuter. Dagen efter tränar de kanske rygg och mage. Det är mycket bättre att träna lite och ofta så att det blir av. För det är ju faktiskt så att den bästa träningen är just den som blir av!

Berätta något de flesta inte visste om dig.

Jag gråter ofta. Jag gråter ofta till filmer och att jag gillar att se Hem till gården på TV – otippat va? Och så har jag spelat en träningslandskap i Norska Landslaget i Rugby!

Vad är ditt bästa tips till någon som vill ändra sitt liv och börja leva mer hälsosamt?

En viktig bit är att inte gå ut för hårt. Att göra små förändringar, gärna en i taget så att det funkar. Jag tycker också det är viktigt att man inte gör något för någon annans skull, utan för sin egen. Se till att hitta en kostym som passa just dig, är köpt och utvald av just dig och inte någon annan.

Favoritträningsform?

Jag älskar all sorts träning! För tillfället kör jag löpträning på helgerna tillsammans med en så kallad Cavemanträning. Detta är en tuff träning med stockar, stenar, släggor och rep. Man blir gött svettig och smutsig och det gillar jag. Jag kör alltid minst ett helt pass bålträning .