Quick fix eller livstilsförändring – det är frågan det…

Snabba resultat eller bestående resultat – vilket känns mest lockande? I det bästa av världar skulle man kanske inte behöva välja.  Men en stor andel av dom som börjar träna stenhårt från dag 1  eller/och som börjar på den nya heta dieten som göra att kilon ”rasar”, alltså sorry men de håller inte på speciellt länge och de eventuella resultat de får blir kortvariga.  Varför är det så? Och varför gör så många detta gång på gång på gång?

Förra veckan drog terminens andra Kom i Formkursgrupper igång. Dessa kurser är ju lite granna mina bäbisar och  det är alltid nåt speciellt med första föreläsningstillfället. Deltagarna vet inte vad som väntar men det vet jag…

Man kan välja att se hösten som en enda lång transportsträcka fram till jul eller så kan man se det som att det är NU, Hösten 2015 som det händer. Man har bestämt sig. Bestämt sig för att göra en bestående förändring.

Ganska så snabbt kan jag konstatera att de allra flesta är av sorten ”vet ju egentligen men..” och ”jag har tänkt så många gånger att jag borde men”. Och på frågan ”Vad tror ni att vi borde äta?” är det verkligen ingen som svarar ”mer fredagsmys” även om det faktiskt var en som förra veckan sa ”en dag i veckan vill jag faktiskt må bra” och menade då just fredagsmyset. Känner att jag eventuellt har lite att jobba med där, om synen på att ”må bra” 😉 Målet är ju att må bra, må sitt bästa 365 dagar om året!

Att ”komma i form” kan betyda så många olika saker – bli piggare, starkare, slankare, friskare, fri från värk, bli smidigare, kort sagt -må jäkligt bra.

Om målet är att må bra – måste man då må dåligt på vägen dit? Alltså, jag tror verkligen inte det.

Ett fel som många som sagt gör är att man går ”all in” gör stora förändringar på kort tid, förändringar som inte är hållbara i längden. En stora anledning till att folk testar så många olika dieter och metoder är ju just oförmågan att fortsätta någon längre tid med någon av dem. Igen supersuccémetod för hållbara resultat om ni frågar mig.

Att starta från sitt eget NU-läge och göra mindre brutala förändringar som man faktiskt kan fortsätta med, kanske inte kommer få kilona att rasa från dag 1 och kanske inte är någon metod som gör sig så bra på löpsedlarna.  Men det är sjukt mycket roligare med progression än regression – att höja ribban i stället för att tvingas backa bakåt.

Är du ingen frukostätare, har aldrig varit? Tja, då kanske du inte måste bita i den surdegen utan istället se till att äta bra på de tider då du uppskattar att äta.

Hatar du att äta bönor och linser? Man måste verkligen inte äta detta även om det är sjukt bra mat, välj något som känns som ett smakfullare alternativ för dig. Ni hänger med va? Gör några förbättringar i taget och öka, istället för att göra ”alla rätt” (vad det nu är) för att snabbt återvända till de gamla vanorna för att det helt enkelt var för  mycket av det goda, för dig, just nu.

Snabba resultat är ju jättekul men det är få saker som slår lyckan över bestående resultat.

Det där lät väl nästan för mänskligt för att komma från mig va? Glöm då inte den delen av meningen ”gör några förändringar i taget och  ÖKA”. Kroppen är en jäkel på att anpassa sig och har man ett mål att förbättra sig så måste man ligga i oavsett vad innebörden i ordet förbättring betyder för just dig.

 

Bli inte besviken över de resultat du inte får av det arbete du inte gjort..

Liten insatts och resultatet blir därefter. Även långsiktiga mål kräver arbete. Arbete och tålamod. Börja från ditt eget NU-läge, snegla inte på vad andra gör eller inte gör och lägg till en god vana efter den andra. Och häng i! Motivation är det som får dig att börja men det är vanan som får dig att fortsätta. Vi är vanemänniskor, se till att implementera goda vanor. Då går det av bara farten, om du hänger ett par tre, fyra, fem år eller så 😉

Ser galet mycket fram emot att följa alla dessa ”livsstilsförändrare” känner på mig att det kommer gå riktigt, riktigt bra för samtliga. För de har ju bestämt sig. På riktigt 😉

//Carolin Helt, Int Lic PT, Kostrådgivare, Föreläsare, bestämd och väldigt antiquickfix

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.