”Naturligt” och ”Fritt från…” alltid bäst?

Fri är ett nyckelord i dagens livsmedelsbransch. De laktosfria hyllorna i butikerna bara växer, varor från varmkorv till vingummin marknadsförs som glutenfria, kaféer lockar med äggfria, sockerfria och mjölkfria bakverk.” men är allt som är ”Fritt från…” ett hälsosamt alternativ?

Jag är allergisk. Jo, på riktigt allergisk. Får typ högt blodtryck, klåda och tourettes av alla dessa så kallade ”hälsopåståenden” som görs utan grund. Ni har säkert noterat den senaste trenden – ”Fritt från..” Nu ska vi inte längre leta efter vad vi bör få i oss utan se till att få i oss sådant som är fritt från i stort sett allt.

GP har nu börjat granska denna trend –

”En rapport från Livsmedelsverket i fjol visade att näringspåståenden på matförpackningar i stor utsträckning är felaktiga eller bristfälliga. Bara hälften, 38 av 76 granskade produkter, fick godkänt. När det gäller påståenden om hälsoeffekter var det ännu värre. Nästan alla sådana argument bröt mot reglerna; 68 av 72 produkter fick underkänt”

Man tar upp några exempel på produkter ”fritt från”

  • Knäckebröd från Wasa märkt ”laktosfritt”. Alla vanliga knäckebröd är laktosfria (ett par ljusa sorter kan innehålla spår av mjölk). Enligt Livsmedelsverkets regler får tillverkarna inte antyda speciella egenskaper när alla liknande varor har samma egenskap.
  • Eco-vital ekologiska vingummin märkta ”utan alkohol”.
  • Bravo apelsinjuice, också från Skånemejerier, märkt ”Inget tillsatt socker”. Juice innehåller aldrig tillsatt socker.

Tja, det blir ju nästan lite löjligt.

Försäljningen av glutenfria produkter har ökat med 25 procent under året som gick, då räknas inte de produkter som är naturligt fria från gluten med (bönor, quinoa, mandelmjöl etc) utan det är hittepåprodukter med rätt kasst näringsinnehåll i de allra flesta fall. 1,5 procent av befolkningen har celiaki, alltså glutenintolerans på riktigt. Att välja glutenfritt utan att vara glutenintolerant är ju ingen fara på taket egentligen, då vi verkligen inte behöver gluten i kosten men hittepåprodukterna kostar dock 4-5gånger så mycket och det kan ju tyckas lite onödigt.

Lakosfria produkter ökade med 10procent och även där är inte produkter naturligt fria från laktos med.

GP är på hugget och publicerade en artikel i just detta ämne härom dagen och citerar Louise Ungerth, miljöchef på Konsumentföreningen Stockholm, som att det också finns en ökad oro inför helt normala kroppsliga fenomen.
” Människor i vår del av världen har gått från att se gaser i magen som något naturligt till att se det som en olycka. Man kräver att kroppen ska fungera till 100 procent perfekt och gör den inte det söker man en lösning.”

Att göra medvetna hälsosamma val är ju jättebra men vi kanske skulle ta och lugna ner oss lite. En fis kan vara blott och bart en fis och inget annat 😉

Hela 40 procent av svenska folket följde någon form av diet under 2015. På andra plats kom vegan/vegetarian. Och är man vegan då är det sannerligen fritt från det mesta. Supertrendigt alltså. LCHF som man skulle kunna tycka är raka motsatsen kom på plats nr 3 (laktosfritt på 1:a btw). Antingen eller, svart eller vitt…

Det finns många argument för och emot varför välja att bli vegan/vegetarian. Jag tänker inte gå in i den debatten på djupet då det är aggressiva de där veganerna. Jag förstår det, det är ta mig tusan inte lätt att vara glad när man ligger på gränsen till näringsbrist. Jag vet, jag var typ militant vegan redan som 10åring, började äta kött som 15åring, växte, blev vuxen men sedan -92 äter jag bara fisk. Inte av hälsoskäl, enbart pga att jag är lite Di Leva och har svårt för att äta mina vänner (kom nu inte med nåt snack om fiskar själsliv, fixar inte det).

Det finns de som hävdar att det inte är naturligt att dricka mjölk eller att äta kött. Vilket är ett ganska konstigt påstående kan jag tycka. Naturligt? Vad är egentligen ”naturligt”?  Naturen är grym och det handlar om att överleva. Det finns så mycket som sker i naturen som är allt annat än gulligt och ”hälsosamt”. Visste ni till exempel att delfinhannar kidnappar honor från andra flockar och gruppvåldtar dem  bara för sitt egna höga nöjes skull.  Delfiner?! Som är så intelligenta och fantastiska? Det sker i naturen, helt naturligt men knappast särskilt hälsosamt eller ett beteende som vi, när det sker bland människor, anser vara okej utan fruktansvärt. Tänk på det alla ni med delfintatoos på axlarna… Naturligt, vi kanske skulle tänka till på hur vi navände det ordet? 😉

Hämtade paket hos postombudet tillika tobakshandlarn härom sisten, han sålde cigaretter – ”100% naturlig tobak, utan tillsatser”. Ja, vad ska man säga? Ett sunt val?..

Fri var ordet men hur vore det om vi försökte äta mat som faktiskt innehåller BRA saker. Att vi liksom sökte efter mat med NÄRING istället för mat ”fritt från” i stort sett allt..

Jag anser å det bestämdaste att vi bör se till att det mesta vi petar i oss inte bör ha någon innehållsförteckning alls och helt enkelt bestå av oprocessade råvaror istället för processade matvaror gjorda för att konsumeras alldeles för mycket av.

Hamna inte i ”Fritt från” fällan. Den är mest bara onödigt krånglig och onödigt kostsam.

Tänk till, läs vad det faktiskt innehåller, tillför det något av värde? Blir det nyttigare, blir det bättre, blir den ens godare ”fritt från..”?

Jaha hörni, nu har jag malt på alldeles för länge, det finns så mycket att ta upp i ämnet mat, hälsa, träning och livsmedelsproducenters list och folks allmänna dumhet. To be continued 😉

//Carolin Helt, Int Lic PT #ätaMAT #Tränahårt #SkippaSkräpet #Krånglaintetilldet

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.