”Men jag måste ju tugga på nåt…”

Ja, vad ska man egentligen tugga på när behovet av att ständigt tugga känns övermäktigt? Ovanstående konstaterande och med tät följd frågan därefter, det är nåt jag ofta får höra…

Och jag har har väldigt många bra svar på det-

 • Tryck in en tubsocka i mun
 • Silvertejp över foderluckan
 • Superlim som cerat
 • Gör nåt fysiskt ansträngande, sitt inte still och känn efter så förtvivlat (nä, att resa sig från soffan och gå ännu en vända till kyl/skafferi för att leta efter nåt nytt att stoppa ansiktet, räknas icke)
 • Borsta tänderna och gå och lägg dig

Ja, det är bara några exempel på åtgärder ur min digra förslagslåda. 

För vet ni, jag tycker nämligen att frågan är helt felställd. Fråga istället – 

”Hur ska jag äta för att inte bli så förtvivlat sugen och istället få stopp på mitt begär efter nåt att tugga på för jämnan?”

Svaret är inte gröna smoothies som intages hjulandes motsols när Venus står i 45 graders vinkel från Saturnus. Svaret är sjukt mycket enklare än så…

När jag föreläser i ämnet mat för det är ju vad kosthållning borde handla om- MAT, så brukar jag fråga åhörarna vad de tro vi borde basera födointaget på. Svaret brukar nästan alltid var ungefär följande- 

Grönsaker, rotfrukter, bär, fisk, fågel, ägg, kött (”fast inte så mycket” säger nån och ser sig skräckslaget omkring för att inte bli stenad av veganer) potatis (säger nästa och flackar osäkert med blicken för att inte bli utkörd av nån rabiat LCHFande bänkgranne) baljväxter, frukt, oljor från raps och oliv, kanske till och med lite smör och grädde, nån känner sig manad att föreslå bröd (”fullkorn förstås”och då skriver jag upp det med pytteliten text pga väldigt få behöver bli påminda om det).

Ja, hur svårt kan det vara egentligen att äta vettig mat? Ungefär ALLA har en susning om vad som är bra skit att peta i sig. Aldrig någonsin har någon sagt ”wienerbröd”, inte ens ”kanelbullar” har uppkommit som förslag som vettig mat.

Då kommer nästa fråga- VARFÖR äter vi? 

Då har vi några Kalle Redig som säger- 

”För energi, näring och byggstenar” 

”Pga hungrig” säger nån annan och allt är i sin ordning. 

”Det är GOTT” säger en tredje och sen brakar det loss. 

För äter gör vi ju även pga- sugen, trött, firar pga högtider/fredag/helg/onsdag/solsken, socialt, uttråkad, stressad, tröst pga tisdag/regn/offerkoftan är på. 

”Man förväntas göra det bara” 

”Gå på bio utan att äta popcorn är ju som att betala för att titta på en svart skärm” 

”Jag måste bara ha nåt att tugga på” ja, precis som påstående i inledningen alltså. 

Vi äter av rent fysiologiska behov och vi äter av känslomässiga behov. Inget är fel, i alla fall inte alltid. Men problem uppstår när majoriteten av de val vi gör baseras på känslor. Ty det är rasande sällan som nån drar fram broccolibuketten till fredagsfikat för att fira att helgen är i sikte. 

Oftast blir det istället prylar som ger oss ordentlig utdelning i belöningscentrat, läs socker, fett och raffinerade kolhydrater helst i en härlig kombination. Designat för överätning av kcal men innehållandes minimalt med näring. 

Hur göra då?

 • Ja, framförallt krävs det lite självransakan och insikt. Ställ dig frågan – ”äter jag verkligen så förtvivlat bra som jag tror?” 
 • Se sen till att planera en smula.
 • Ät därefter och hädanefter rikligt av de där förslagen på mat som de allra flesta redan listat ut är vettig mat.
 • Ät MAT.
 • Bli mätt.
 • Snåla inte på de rena, finfina råvarorna. Bli sen inte förvånad över att du får energi och kraft att göra annat än bara arbeta. Träna till exempel.
 • Ät proteinrikt och bli inte förvånad över att du får än bättre resultat av din träning och till på köpet – sötsuget is no more. Både pga att du äter mat som mättar och inte triggar till överätande och pga du får dopaminpåslag av träningen, det behövs inte socker, fett & raffinerade kolhydrater för att få utdelning i belöningscentrat längre.

Enkelt eller hur? Enkelt men därmed icke sagt att det är lätt, i alla fall inte till att börja med.

 

Men får bra saker sker utan ett visst mått av ansträngning. Och näe, ingen måste ha någonting att tugga på framför TVn varenda kväll. Om du känner så, sätt dig inte där då… Frågor på det? Jag är nämligen full av svar i ärendet.

 

//Carolin Helt, Int Lic PT #ätMAThållkäften

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.