”Låt det inte gå till överdrift!!”

”Akta ryggen!!” ”Ta det lite lugnt och njut av livet också!” ”Ta en bulle nu och va som oss andra. Det är viktigt att unna sig nåt emellanåt.” ”Tränar du varje dag eller?! Det är viktigt att vila också!”

När 51 procent av befolkningen är överviktig eller fet och 46 procent av den arbetande befolkningen har så dålig kondition att risken att drabbas av diverse sjukdomar och för tidig död ökar dramatiskt, då finner jag det lite märkligt att så många ger uttryck åt oro över att folk tränar för mycket, för tungt och för hårt samt låter en sund kosthållning eventuellt gå till överdrift. 

Visst, visst, det händer att överdrifter sker på det området men det är ungefär lika stor risk som att stöta på kvicksand på Vätterstranden. 

Och ändå, som ett brev på posten (som ett brev på posten på 90-talet, då sånt funkade) så kommer kommentarerna så snart någon hållit igång med sin träning alternativt, vettiga kosthållning (dvs skippar uppenbar skitmat) längre än de populära 4 veckorna –

”Låt det inte gå till överdrift nu!” ”Akta ryggen!!” ”Träna så där hårt kan inte vara nyttigt” ”Ta det lite lugnt och njut av livet också!” ”Ta en bulle nu och va som oss andra. Det är viktigt att unna sig nåt emellanåt.” ”Tränar du varje dag eller?! Det är viktigt att vila också!”

För det är tämligen lätt att få det att verka som att det ”gått till överdrift” i och med att det som är normalt i dag knappast kan kallas för sunt. Att inte vara ”värre än nån annan” eller till och med kunna konstatera att ”jag äter rätt bra”, ja det beror ju helt och hållet på vad man jämför sig med.

40procent av medelsvenskens matkassa går till godis, kakor, läsk, snask, öl, vin och sprit.

Vi lägger 27:- i veckan på frukt och 42:- på godis under samma tidsperiod.

Trots att vi sägs uppleva nån form av hälsotrend köper vi chips som aldrig förr.

Vi tycker att vi gör sunda val men hallå…

Så här kan det låta-

”Jag äter inte godis mer än på lördagar” Bra jobbat! Men hur ser du på tre pepparkakorna som komplement till frukost, två kakor av nämnda sort till frukost nummer två, ett par tre stycken till lunch och så ett gäng till kvällen? Sunkiga fetter, socker och raffinerade kolhydrater- vad är det, om inte godis?

”Men det är ju bara nu vid jul!”  Men hallå, det här var ju i mitten på november?

”Jaja, men jag kommer äta det i morgon också” Jaja, gör gärna det men se till att ketchupen du tar till din bönpasta är sockerfri så kommer nog volangerna i midjan försvinna tids nog…

Julen varar väl kanske inte ända till påska, det ska ju hinnas med både nyårsfirande och semmelätande, fast just ja…nu har vi ju begåvats med Adventlor och behöver inte vänta på gräddbullarna heller och julen börjar ju i alla fall nästan innan pumporna är korrekt urkarvade och godiskålarnas botten efter den högtidligheten har knappt hunnit skönjas förrän de fylls på igen. Men lördagsgodis det äter vi bara på lördagar och söndagar och fredagar och tisdagar, sen är ju måndagar fasligt trista så här års och behöver all guldkant de kan få och sen har vi ju lillelördag på onsdagar också. Livet ska levas här och nu och njutas fullt ut hela tiden som om det voro självaste julafton varje dag!

Träna det gör vi bara när vi är högmotiverade och riktigt tokroligt och inte så vidare värst jobbigt alls. Näe, gör i stort sett inget som tar emot det minsta, det är livsmelodin att dansa efter det!

Man får göra preciiiis som man själv vill.

Jag kanske överdriver en smula, men jag tror bestämt att den där ”hälsotrenden” det talas om mest finns på sociala medier och eventuellt innan för tullarna i Stockholm.

Intresset finns nog men att leva efter det verkar vara av måttligt intresse. Längre perioder en 4-8 veckor åt gången vill säga. Och för övriga gäller det bara att fortsätta värja sig för påhopp och ifrågasättanden om varför man hänger i med de här hälsosamheterna år ut och år in.

Jag funderar på vad reaktionen skulle bli om man på alla statusuppdateringar av lussebullar, soffmys och pepparkakor med ädelost i ljuset av brasans sken, skulle kommentera-

”Låt det inte gå till överdrift nu!” ”Akta!! Stillasittande dödar!” ”Det gäller att ha något att vila ifrån också – UPP och HOPPA!” ”Tänk på midjemåttet nu!” ”Bli inte för fet bara!”

Med tanke på att normalt idag är att vara överviktig (51procent är mer än hälften…) och att ha så dålig kondition att man riskerar att allvarligt skada sin hälsa ja, det har ju hela 46 procent av befolkningen det, klart större risk än att stöta på kvicksand – då är ju den typen av omtänksamma varningens ord klart befogade.

Men nej, så dumma kommentarer fäller man inte, inte ens jag. Såna dumma kommentarer kommer nämligen bara från rövhattar…

Tack för mej, HEEEJ!

/Carolin Helt Int Lic PT #tränahårthållkäften #ätMAThållkäften

Kommentarsfunktionen är avstängd.