”Lagom”- vad är det?

”Lagom är ett svenskt ord med betydelsen ”varken för mycket eller för litet”, ”utan överdrift”, ”för ändamålet ’lämplig’ storlek, mängd”, etc.”

Jag hade ju lite frågor angående vad som anses vara ”sunt”  häromdagen och fick då bland annat svaret ”lagom”. Ja, lagom är fasiken sunt och en synnerligen underskattad företeelse.

Vad som är lagom är dock en subjektiv bedömning ”för ändamålet lämplig”.

Vad som är lagom för en ensamstående trebarnsmamma är förmodligen inte detsamma som vad som är lagom för mig. Och tvärtom.

Begriper vi inte den detaljen i sammanhanget har vi problem. Särskilt om du hamnat i dåligt sällskap.

Om vi har en omgivning som är full av Netflixknarkande, rödvin- i- bag-in-box- pimplande varvat med chilinötsberoende slapptaskar, så kan det kanske vara lätt att slå sig för bröstet bara för att man valde ta trapporna en dag och tro att man är rena hälsogurun bara genom att säga ”nej tack” till en bulle till.

Vad som är lagom i det egna livet kräver självinsikt.

Din kropp skiter nämligen fullständigt i vad dina arbetskamrater eller andra i din närhet väljer att hantera sin.

Är det nån konst jag lärt mig hantera genom åren, så är det just lagom. Ja, jag kan lagom jag. Just nu njuter jag för fullt av allt jag lyckas göra så lagom mycket under så lagom lång tid.

Nån sa ”Men som hon håller på, det kan väl aldrig vara bra?”

Alltså jag vet inte jag men det är sällan den som ligger i, tränar mer än ”normalsvensken” och som anstränger sig lite extra för att göra sunda val- som är vuxentrött och har en kropp som begränsar sig.  

Talat i gen sak kan meddelas att det är  satans piggt i både knopp och kropp att det är snudd på onödigt bra. Men det är klart, det skulle ju kunna vara så att det är just det som inte är bra, att vara lagom på ett för andra obekvämt sätt är sällan populärt…

Herr Zackrisson i bakgrunden på bilden ovan, han kan också lagom han och konstaterade glatt vid tillfället då bilden togs, att ”Du tränar ju nästan lika hårt som jag. Nästan.”

 

HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic PT som aldrig säger #fucklagom

Kommentarsfunktionen är avstängd.