Höstdepp eller höstpepp?

Trött, håglös, blek? Hösten är här! En enda lång, mörk och kall transportsträcka fram till jul? Tja, det är som med det mesta man inte kan göra nåt åt – det beror inte på hur man har det utan hur man tar det.

Kyla kan man alltid klä sig mot men mörkret, inte mycket vi kan göra för att förändra det. Att mörkret gör oss tröttare är inget hittepå. Under de mörkare årstiderna ökar sömnhormonet melatonin vilket gör att vi blir tröttare. Melatoninet gör oss ännu lite mer benägna att lyssna på Latmasken. Dessutom hjälper den rackarn till med att öka aptiten en smula. Att må bra hormonen serotonin sjunker i samma takt som melatoninen ökar gör oss knappast till några peppmuppar av naturen.

Hur gör vi bäst för att hålla oss pigga, glada och smärta i denna uppförsbacka då?

Tja,  inte lär det hjälpa med soffmys under filten med doftljus, te och varma mackor inte!

Ljus, ljus, mera ljus! Vi får helt enkelt göra vad vi kan för att få del av det dagsljus som faktiskt finns. Ut på lunchen och lufsa runt en stund om det tillfället ges. Går inte det så tänd åtminstone belysningen istället för att ta fikapaus med värmeljusen som enda ljuskälla. Det må vara mysigt men inte tusan piggar det upp.

Vistas utomhus oavsett om det är ljust eller inte. Frisk luft piggar upp. Prioritera sömnen, sov på nätterna! Och nu till det allra viktigaste av tips –

Träna!! Öka nivåerna av endorfiner och serotonin genom att träna regelbundet. Rör på dig varje dag!

Det är nämligen så att träning är bästa boten mot i stort sett alla fysiska och mentala åkommor. Det ska väl egentligen bara till feber, halsont eller en fraktur för att det inte ska gälla.

Hur motiverande är det att ge sig ut när vinden viner och regnet spöar ner i vertikal riktning? Nä, inte nåt speciellt. Men vet ni vad? Vädret verkar alltid värre när man står inomhus och tittar ut än vad är när man är ute och krigar i det.

NU, är det den absolut viktigaste tiden att hålla igång! Det där ”NU” gäller i och för sig alltid men alldeles extra mycket nu. Ska vi hålla oss pigga, friska och glada så funkar det inte att soffmysa sig genom hösten. Då blir man en höstdeppmupp med halsont inom kort. Nej för tusan- UT och njut!

Höstpepp eller höstdepp? I de allra flesta fall bestämmer vi det där på alldeles egen hand. Det kommer inte av sig självt men klart värt besväret 😉

//Carolin Helt, Int Lic PT, jobbar på peppmupperiet varje dag

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.