Hipp Hipp HURRA! Det är Äggets Dag i dag!!

Som en motvikt i flödet av kulörta plastburkar med kvarg och proteinpuddingar, gjorda av mjölkråvara från Långbortistan, med smak, doft och färg av hittepå, vill jag slå ett slag för –  ägg. Ett ekologiskt ägg, sprunget ur en svensk hönas rumpa. Med en alldeles briljant aminosyraprofil, synnerligen god fettsammansättning, fylld av vitaminer och mineraler (det är i stort sett bara c-vitamin som saknas). Med både doft och smak av – ägg. ca 3 kronor styck.

Ovanstående ord blev till en smått viral succé för några veckor sedan. I dag på Äggets Dag är det värt att upprepa kan jag tycka 😀

Ät ägg för tusan! Skälen till att låta ägg varje dag är  många. Ägg är typ världens bästa livsmedel då det i stort sett bara är C-vitamin och kolhydrater som saknas 😀

100 gram ägg innehåller i snitt:

• 141 kcal • 12,6 g högkvalitativt protein • 10,1 gram fett fördelat på 4.5 gram enkelomättat fett, 2,8 gram mättat fett och 1,2 gram fleromättat fett • 0 kolhydrater

Näringsinnehållet i ägg påverkas av näringsinnehållet i hönans mat, det kan därför skilja något mellan ekologiska ägg och konventionella ägg och om hönorna får var ute och sprätta runt sommartid.

Ägg är en källa till vitamin E, vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, vitamin D3 zink, folat, selen, jod med mera. C-vitamin är i stort sett det enda som ägg inte innehåller.

”Men kolesterolet då? Är det inte farligt för kolesterolet?”

Ägg innehåller kolesterol, jajamän!  Men det är en gammal seglivad myt att äggätande skulle vara skadligt på grund av just detta.

Vad man kan konstatera är dock att kolesterol är ett kroppseget ämne och produktionen av det påverkas av den mängd kolesterol vi får i oss via kosten. Kroppen har sin egen kontrollmekanism, äter vi livsmedel som innehåller kolesterol sjunker vår egen produktion. Kroppen producerar ca 3gram kolesterol/dygn, om vi äter 5ägg får vi i oss ca 1gram och vår egen produktion hämmas alltså i motsvarande grad.

Det bästa sättet att främja hjärt-och kärlhälsan är att inte röka,  vara måttlig med alkohol, träna för tusan och se till att äta näringsrik mat. Ägg är riktigt, riktigt näringsrik mat.

Ät ägg. punkt 😀

9 oktober 1847 avskaffades för övrig slaveriet i Sverige, Elvis och Priscilla skilde sig detta datum 1973 och Inger och Ingrid har namnsdag – Grattis!

Mer info om äggets förträfflighet och källhänvisningar får ni om ni läser mitt svar på kostfrågan på SvDs Maratonbloggen

Ägg CH

//Carolin Helt, Int Lic PT, Kostrådgivare och äggälskare av rang

Kommentarsfunktionen är avstängd.