Hinner du inte träna? Läs då det här..

Ninna ninna ninnanna – Veckans Boktips! Anders Hansen, Leg Läkare och Carl Johan Sundberg, Professor har skrivit den mycket inspirerande boken ”Hälsa på Recept”. Den kom ut redan förra året och är baserad på den senaste vetenskapen (fram tills dess då) kring träning och motion. Helt obegripligt att jag inte läst den förrän nu…

Jag är tämligen ointresserad av att ge tränings- och kosttips vars syfte är att få det ultimata sexpacket och tänker inte börja med det nu heller. Träna gör man ju för att må bra. Allra helst för att må så bra som det bara går så länge det bara går. Att leva ett hälsosamt liv bidrar till lycka. Jag är högst tveksam till om minimalt med underhudsfett gör det.

Boken ”Hälsa på recept” gav mig så sjukt (helt fel uttryck i sammanhanget, men jag känner mig lite ungdomlig när jag använder det och fortsätter därför med det ett tag till) många argument och tydliga siffror som jag tänker använda mig av för att få fart på alla soffpotatisar i min omgivning.

Hur många gånger hör man inte påståendet  ”Jag har inte tid att träna”??

Alltså, allvarligt? Det enda vi har lika mycket av allihopa är tid. Närmare bestämt 168timmar per vecka. Jag brukar alltid hävda att det handlar om prioriteringar. Det behöver inte ta speciellt mycket tid om träningen är effektiv och man blir ju effektivare av att träna. Kroppen blir trött och knoppen blir pigg. Kan tycka att det är skäl nog för att klämma lite träning i livet. Men den här boken alltså, den ger ännu ännu fler mycket tydliga skäl till att man bör träna…

”För varje timme du lägger ner på träning får du minst det dubbla tillbaka! Så för varje timme du är fysiskt aktiv förlängs ditt liv med mellan två till fem timmar. ”

Snacka om väl investerad tid! Och det där gäller så pass måttlig fysisk aktivitet som en flåsig promenad. Tuffare träning ger ännu bättre lön för mödan, både nu och sen…

”En timmes hård träning ger nämligen mellan fem och elva timmar extra i livet.”

När jag la ut dessa citat på instagram härom dagen var det några som snabbt kommenterade att de skulle bli såååå gamla att de faktiskt inte ville vara med längre. Hm…jo…de allra flesta av oss har en tendens att överskatta våra fysiska ansträngningar. Det är lika vanligt som vi tenderar att underskatta mängden energi vi trycker i oss.

Vår stillasittande livsstil orsakar faktiskt –

  • vart femte fall av hjärt-kärlsjukdom
  • vart tionde fall av stroke
  • vart sjunde fall av diabetes typ 2
  • vart sjunde fall av tjocktarmscancer
  • vart tionde fall av bröstcancer

Allt detta i denna hälsohetsande och träningsmaniska tid?!

För några år sedan samlade American Heart Association och American College of Sports Medicine ihop några av världens främsta medicinska experter som gick igenom den forskning som gjorts inom området motion och hälsa, för att komma fram till enkla, konkreta råd för vuxna människor. Råd för att må bra och skydda hälsan.

  • 30min måttlig fysisk aktivitet minst 5 gånger i veckan. Snabb promenad räcker.
  • eller
  • 20min intensivare träning (tex löpning) 3 dagar i veckan

Alltså, det där är sjukt lite tid bara som behövs för att drastiskt minska risken att drabbas av ovan nämnda sjukdomar..

För den eventuellt slår sig för bröstet och tänker att det där är inga problem – det finns en sak till att fråga sig-

Är jag en aktiv soffpotatis? En sån som tränar mycket men som däremellan mest sitter på ändan..

Att sitta still längre än en timme i stöten har visat sig hämma ett ämne som heter lipoproteinlipas. Den lille rackarn fungerar som en dammsugare i blodet. När vi rör på oss blir det fart på dammsugarn och den sänker våra blodfetter och reglerar vårt kolesterol. Är vi aktiva blir även lipoproteinlipas aktivt och sköter sitt städjobb effektivt. Dessutom släpper aktiva muskler ut myokiner som påverkar blodsocker, blodfetter och sammansättningen ev kropps fett. När vi sitter still stannar myokinerna stanna kvar i muskelcellerna och gör inte sitt jobb.

Hoppa! Dansa! Gör vad du vill men vad du än gör – SITT INTE STILL!!

Lite så skulle man väl kunna sammanfatta det hela 🙂

Den som inte tar sig tid att träna idag kommer förmodligen tvingas ta sig tid att vara sjuk längre fram…så onödigt.

”Jag har inte tid att träna?” Nänä, den ursäkten håller inte…

TVtittande bör vi dock se till att inte ha tid för – ”…varje timme som vuxna lägger på att titta på TV förkortar livet med 22 minuter”  Rasande bra bok det där. Läs den!

//Carolin Helt, Int Lic PT med all tid i världen, precis som alla andra 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.