Frys och bränn fett..

”Svett är fett som gråter” brukar det ju lite hurtigt sägas, men faktum är att frysa in vintern kan vara ett hett tips för den som vill bränna fett…

Att fysisk aktivitet ökar energiåtgången och därmed kroppens förmåga att använda den lagrade energin (underhudsfett) vi hasar runt på, är sen gammalt. Att vi svettas är ett sätt att reglera kroppstemperaturen så att vi inte kokar över, typ.
Men att låta kroppen göra det motsatta, tvinga den att hålla uppe temperaturen av sig självt kommer öka förbränningen av fett. Vi snackar om det bruna fettet.

Det bruna fettets primära funktion är att alstra värme utan huttrande vid kyla. Att de flesta däggdjur och nyfödda barn har brunt fett är känt sedan länge, men för några år sedan dök det upp studier som visade att även vuxna människor kan dra nytta av detta. Om vi regelbunden utsätts för måttlig kyla kan vi faktiskt reducera mängden kroppsfett bara genom att kroppen får jobba med att hålla uppe temperaturen.  Jag nosade upp en gammal artikel i Läkartidningen där man skriver om en studie som visade att –

”sex veckor med två timmars daglig exponering för 17 °C sänkte kroppens fettmängd med 5,2 procent och ökade volymen av brunt fett med 58 procent. Författarna anser att vår varma inomhusmiljö är delaktig i västvärldens fetmaepidemi (med åtföljande sjukdomar) och konkluderar: »A little cold a day keeps the doctor away«.”

Och raskt började det säljas kylvästar som skulle användas i syfte att gå ner så mycket fett det bara går. Vet inte jag men jag tror min själ inte att det blev någon vidare försäljningssuccé med de där västarna. Ett typiskt exempel på när man snöar in på detaljer och missar den stora bilden och blundar för det stora problemet – att folk är på tok för fysiskt inaktiva och äter för mycket skit.

Så varför ödslar jag då både er och min tid med detta? Jo ser ni, anledning till att jag skriver om detta är att jag verkligen gör mitt bästa för att hitta nåt positivt i att bergvärmepumpen stängt ner sin verksamhet därhemma och vi har de senaste dygnen haft mellan 13-15 grader varmt och inget varmvatten.? Det är lätt att ta vissa saker för givet. Gör inte det. Dessutom har rumpvärmen i bilen blivit lynnig och kommer igång först i höjd med Skillingaryd.
Men hallå! Det här är ju en förmån- burning fat all the time, lite mer än vanligt?

//Carolin Helt, Int Lic PT som i vanliga fall inte är någon frusenfis alls…

Kommentarsfunktionen är avstängd.