Frukosten – dagens viktigaste måltid, eller?

Man får ofta höra att frukosten är dagens viktigaste måltid, eller hur? Vet inte hur många gånger man ser länkar på facebook där det påstås att det är just så.

Att om man inte äter frukost blir man både fet och sjuk och att man borde se till att köpa just denna fantastiska måltidsersättningsshake, sockerstinn och med tillsatta vitaminer och med smaksättning av hittepå och en prislapp av den mer hutlösa sorten. Och jag tänker i vanlig ordning – Ba va?!

Goda frukostvanor kan absolut påverka oss positivt till både kropp och knopp. Förbränningen och insulinkänsligheten är lite bättre på morgonen än resten av dagen och det har också visat sig att frukostätare har en tendens att vara mer fysiskt aktiva än icke frukostätare, i alla fall under den förmiddagen. På så sätt kan en bra frulle alltså var en god idé 🙂

Men det finns inte tillräckligt med vetenskapligt stöd för att kunna påstå att frukosten minskar risken för att vi går upp i vikt eller ej heller att det skulle få oss att gå ner i vikt. Det finns viss dokumentation som visar att frukostätare väger mindre men om det är just frukosten som bidragit till detta är inte med säkerhet fastställt.

Det viktigaste är inte att vi äter frukost utan vad vi äter. Mycket av den traditionella frukostmaten är sockerstinn och näringsfattig och den gör vi rätt i att hoppa över. Tittar man på näringsinnehållet i många av de frukostflingor som säljs så kan man lätt konstatera att den typen av energi inte kommer att gynna varken form eller hälsa. Och att måltidsersättare som jag nämner i inledningen skulle vara räddningen för att lyckas med en hälsosam livsstil, nääää skulle inte tro det va.

Ett argument till att ta till måltidsersättare är att man ”inte har tid” att äta frukost, en av de sämsta bortförklaringarna som finns.

 

Tid är det enda vi alla har lika mycket av och det handlar om prioriteringar. Gå upp tidigare så är det inget problem. Förbered frukosten redan kvällen innan. Kokta kalla ägg och en smoothie gjord på naturell yoghurt, frukt och bär toppat med lite nötter eller frön tar inte lång tid att få i sig och havregrynsgröt tar bara 3min att koka.

Ett annat argument är att man helt enkelt mår illa av att äta tidigt på morgonen,  låta bli då.

 

Finns tiden så låt det gå en stund innan du äter. Ta en morgonpromenad eller stick ut och spring. Sällan är det så gott att äta som efter lite träning, eller så väntar du helt enkelt till dess att du är hungrig och vill äta.

Om det är viktminskning man vill åt krävs det någon form av förändring från nuvarande vanor. Kommer frukostätandet göra dig mer fysiskt aktiv och mindre benägen att småäta resten av dagen, ja då är det en bra idé att satsa på. Men innebär frukosten en måltid extra varje dag, med tveksamt innehåll och bara något som ”ska ner” så kan det faktiskt kvitta.

Jag läser ju som sagt ett ansenligt antal matdagböcker och tycker mig nog ha rätt bra koll på vad folk som vill komma iform har för huvudsakliga problem. Det är inte avsaknaden av frukost kan jag säga. Val av frukost i vissa fall men framförallt – de äter ju frukost flera gånger varje dag.

Det finns faktiskt ett namn för denna typ av kosthållning – ”Brinner” – breakfast för dinner”, till och med så att en dietist uttalade sig mycket positivt för detta val av kost. Han var föga förvånande anställd av AXA…

Har berört detta förut gällande ämnet att stoppa förfallet av muskelmassa men det gäller även när det handlar om att minska fettmassa och må sitt bästa på alla sätt.

Genom att äta frukostmat kan du få i dig den mängd kcal som din kropp behöver, du kan till och med få i dig den mängd kolhydrater, protein och fett som din kropp behöver, men vad du missar med så snäv kosthållning är variationen. Att snöa in på fil och flingor gör att du missar det breda spektrat av vitaminer, mineraler, bioflavonoider, karotenoider, fytonäringsämnen och antioxidanter av olika slag. Ett vitaminpiller ger inte alls samma effekt som när du får i dig dessa näringsämnen via kosten.

Genom att variera kosten och äta mer grönsaker, rotfrukter, potatis, bönor, linser, frukt och bär får du inte bara i dig goda kolhydratskällor utan även betydligt fler av de mikronäringsämnen jag nämner ovan.

Bönor, linser, fisk, kyckling, ägg och viltkött ger dig gott om protein som du som tränande individ behöver se till att få i dig för att hålla muskelmassan i trim.

Det finns ingen som helst anledning att vara rädd för fett och se till att de enkelomättade och fleromättade fetterna får en stor andel av den kakan. Frön, nötter, avokado, oliv- rapsolja och fet fisk är goda källor till dessa finfina fetter.

Och framför allt – att äta mat är en njutning (jo, ni läste rätt), det är socialt och en viktig del av livet. Så trist att begränsa sina smaklökar till fil och flingor, kan jag tycka..

Ät mer varierad MAT, ät frukost om den är bra och ge din kropp bättre förutsättningar att bli piggare, friskare, gladare och starkare!

//Carolin Helt, Int Lic PT, kostrådgivare och pigg, frisk, glad och stark 🙂

 

 

Läs mer med länkar till studier i ämnet i mitt svar på frågan på Maratonbloggen

Kommentarsfunktionen är avstängd.