”Du som är så smal, inte behöver du träna?”

SAY WHAT!?!? Näe, det ovan sagda var inte riktat till mig, men vi måste ta ett snack om det här med att träna inte nödvändigtvis måste bero på att man när en önskan om att gå ner i vikt. Vet ni, det finns så många goda skäl till att träna att det fyller hyllmeter på hyllmeter med böcker…

Jag nöjer mig dock med – piggare, friskare, starkare, gladare och smartare. Det är skäl nog.

Hur otroligt det än kan te sig för den stora massan så finns det faktiskt de som är smala, de har alltid varit det och kommer med största sannolikhet fortsätta att vara det pga födsel och ohejdad vana.

Provocerande, jag vet.

Men vi måste låta även dessa få smaka på förtjänsterna av vad träning ger. Och om resultatet av detta blir piggare, gladare, friskare, starkare och kanske helt oavsiktligt nån procent mindre fett på den redan så trimmade kroppen så måste det få vara okej.

Vad som inte är ok är att säga ”Sluta träna du är för smal”.

Hur orimligt det än kan verka finns det väldigt många tränande människor där ute, med alla tänkbara kroppsformer som tränar för helt andra orsaker än utseende.

Träning har nämligen ytterst lite med utseende att göra.

Det är dags att folk tog och begrep det.

De som begripit det ha även visat sig vara de som inte springer runt och letar efter den där åtråvärda Motivationen i tid och otid.. De håller igång ändå för att de hunnit smaka på de verkligt viktiga effekterna av vad träning ger, iom att ”tjatig” är en av mina främsta egenskaper så upprepar jag –

Piggare, gladare, friskare, starkare och smartare..

Men som jag konstaterat rätt många gånger senaste tiden – folk är tämligen ofta dumma huvudet. Jag tror bestämt att den åkomman är mer vanligt förekommande hos dom som aktivt väljer att inte anstränga kroppen nåt vidare värst mycket. 

Jag har de senaste veckorna hasat runt med en manlig åkomma, en förkylning. Ingen överdrivet allvarlig men den har hämmat mig. Jag har kunnat träna men flåset jag alltid kan lita på annars, har svikit mig.

Jag tänker att en förkylning torde kännas ungefär som att hasa runt i livet med en dålig kondition. OCH DET VÄLJER FOLK ATT HA?!

Ja, det är ju ofta en följd av högst medvetna och aktiva val som gör att man bli en nisse med dålig kondis. Ett inte helt smart val, kan jag tycka så här i valtider.

Ja, det var väl tisdagsraset det – HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic PT #tränaförfan

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.