Du gör ”alla rätt” och ändå händer inget?

Vaddå ”alla rätt” undrar säkert den mer kritiskt lagda. Jo ser ni, det finns rätt många därute som verkligen tycker att de gör alla rätt och ändå lyckas man inte nå det där målet. Det är ju riktigt surt det kan man tycka. Man harvar på och gör sitt allra bästa och ändå går man varken ner i vikt eller blir pigg eller glad heller för den delen. Orättvist alltså. Skit också.

Jag möter dessa människor rätt ofta, och vet ni vad – det finns nästan alltid en förklaring på problemet. Nej, det är inte förklaringen som många gett sig själva, att de ”äter för lite”. För att bli pigg, stark och frisk? Kanske men de allra flesta som kommer med den här förklaringen är de som framför allt vill bli lättare.

Äter man mindre energi än vad man gör av med går man ner i vikt. Det är enkel matematik som gäller i det fallet.

 

Titta på bilder på människor som svälter på riktigt. Det finns inte någon som ens är det minsta småmullig bland dom.

Tittar men lite mer noggrant på vad man har för matvanor hittar man nästan alltid en hel del som inte går under kategorin ”alla rätt”. Man småäter under dagen och äter hela köket på kvällen. Då menar jag inte hela köket som i gigantiska portioner med omelett och broccolibuketter. Ja, man kanske äter för lite MAT för att ha kraft och energi att vara en aktiv människa men för lite kcal petar man då rakt inte i sig.

Eller så snåläter man måndag till torsdag och mer eller mindre hetsäter från fredagsfikat på jobbet till söndagbion sent söndagskväll.

Inga heta tips för att bli vare sig piggare, gladare, friskare, starkare eller lättare.

”Men jag vill verkligen kunna unna mig att äta gott på helgen” det ordet ”unna” kan man snacka hur mycket som helst om men inför denna önskan kan jag bara säga – Man får göra preciiis hur man vill! Det är sant! Man får bestämma helt själv! Men kroppen skiter i om det är lördag eller tisdag, skitmat in en lördag räknas på exakt samma sätt som om det vore tisdag. Och vill man verkligen bli lättare är ju det där direkt kontraproduktivt, hål i hela huvudet helt enkelt.

Att det blir lite skillnad mellan vardag och helg är inga konstigheter men om det finns ett så stort behov av att fylla foderluckan med godis, kakor, pizza, chips och läsk på helgen bör man nog se över sina matvanor under vardagarna. Äter man för lite bra mat då?

Om man titt som tätt känner ett behov av att ”unna” eller ”belöna” sig pga att man ätit nyttigt och/eller tränat bra, hur ser man då på sina goda vanor? Som ett straff? Sorry, om så är fallet lär de aldrig bli några bestående vanor.

 

För den som absolut inte kan sluta småsnaska i skåpen i reklampauserna på kvällarna – kan det bero på att knäckebrödslunchen inte är så effektiv som du intalat dig själv?

Om man lever i tron av att man gör  ”alla rätt” men ändå inte når dit man vill, borde man inte  bli själaglad över att hitta en potentiell lösning på problemet. Alla verkar dock inte reagera på det sättet, allt som oftast letar man vidare efter en annan, kanske bekvämare förklaring. Men hallå? Ärlighet varar längst, eller? Alla verkar uppskatta ärlighet så länge det inte gäller den egna personen. Det är så bekvämt att ljuga för sig själv men det är faktiskt den sämsta personen man kan ljuga inför.

Vet ni vad –

För att få en förändring måste man förändra.

Det är sällan bekvämt. Sällan enkelt. Men det gäller alla. Och det gäller allt. Att bara hasa på i gamla hjulspår, göra som man alltid har gjort – sorry men det kommer inte leda till någon förändring alls.

Det är dock inte lika lätt för alla. För vissa är det rent av jättesvårt. Det kan finnas massor av logiska förklaringar till sakernas tillstånd men förklaringar är just förklaringar, inte lösningar. Man kan ha både arv och miljö emot sig, då dessa omständigheter allt som oftast involverar andra människor gör det att det är rätt meckigt att åtgärda är mitt heta tips att börja med det som går att förändra redan idag – det egna beteendet.

Är detta hårt och elakt uttryckt? Är jag en förfärlig människa. Kanske, men jag vill att alla i min omgivning ska få känna den härliga känslan av resultatet som positiva förändringar ger.

/Carolin Helt, Int Lic PT, obekvämt ärlig och bekväm med det.

Kommentarsfunktionen är avstängd.