Det behöver inte alltid vara gott!

Nu får jag väl en massa spott och spä men försök att förstå, ni hade tjänat på det. Tjänat ett resultat kanske… Tjänat en lättare väg till målet kanske…

Lyssnade på en väldigt duktig kille, Jakob Gudiol häromdagen. Han skriver mycket om kost och träning men denna gången lyssnad jag på en podcast. Suveränt rolig att lyssna på. Hans böcker är också jättebra men han gör sig bättre i tal tycker jag.

Han är övertygad över att folk inte har koll. De har ingen koll på vilken mat de bör äta och de har definitivt ingen koll på vilken mat som får dem ur spår. Alltså vilken mat som ger viktuppgång (läs fett) och visst är det så! Tittar jag mig runt omkring så äter folk, men framförallt dricker folk åt helvete för mycket energi!

”du som tränar så mycket kan äta vad du vill” är nog den största lögnen efter jultomten tror jag. Möjligtvis skulle triathleter kunna käka hur mycket de vill. Men de väljer ändå att skippa skitmaten för den ger inte det bästa resultatet.

För det är skitmaten det handlar om och JA, den är oftast god men den göra också att du sätter i dig sååå mycket mer än du gör av med och fettuppgång är ett faktum. Socker är gott men som sagt, den får oss att äta mer för den triggar i gång en sorts belöning som vi tycker oss inte kunna vara utan. Liknande belöning kan du känna efter ett utför träningspass. Prova det istället så ska du få se på resultat!

Vad menar jag då med rubriken?
Jo, mat behöver inte alltid vara supergod. Ibland borde förståndet gå före. Är den supergod kommer du troligtvis att äta för mycket, få dig för mycket energi och resultatet låter vänta på sig. Jag älskar!! nyttig mat och tycker den är supergod! Men det är inte mig det handlar om. Och det handlar inte om dig som äter en kanelbulle ibland och tar ett glas vin till maten på helgen. Det handlar om dig som envisas med att allt ska ätas och lagas fort och det ska drickas sötad dryck till. Det handlar om dig som alltid ska ”unna dig saker”

Jag tycker också att en en brieost med honung och rostade valnötter i ugnen är något av det godaste om finns. Men! jäklar vad mycket energi det innehåller. Och jag tränar i princip varje dag och kan INTE äta precis vad jag vill. För jag har bestämt att jag vill inte ha det resultatet som blir.

Jag blev därför glad när jag hittade denna ost på Ica häromdagen

  • 10% fett (jämförelsevis med 26% som är normalt)
  • Ja, inte precis lika god men mycket bättre än ok!

Alltså mat behöver inte supergod, det räcker med god. Och du, det är träningsbart!! Man kan träna sig till att smaka och tycka om nyttig mat. Vi har väl alla tränat våra barn till ett bättre ätande väl…?

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist
Chefredaktör och PT med disciplin!

Kommentarsfunktionen är avstängd.