Den lyckliga pessimisten- varför negativt tänkande är positivt..

Det kanske inte har undgått er att jag är lite motvalls till rätt mycket och det gäller även allt detta snack om positivt tänkande. ”Det blir alltid som man tänkt sig” sa någon. ”Näe, det blir det inte alls”, säger jag..

Jag kan tycka att allt detta ”tänk positivt så löser sig allt” dravlet tenderar att bli lite naivt och ointelligent.  Näe, du kan inte bli vad du vill bara du vill det tillräckligt mycket. Du kan inte bli en enhörning hur mycket du än önskar det, jag lovar. Tankens kraft har vissa begränsningar. Faktiskt.

Jag kan ha blivit motståndare till allt för mycket positivit tänkande pga av att jag i många år har fått städa upp efter en orimligt positiv omgivning. Jag fick mitt första jobb som mellanchef blott 22år gammal och det var väl där det började…

Att tänka negativt för väldigt mycket positivt med sig-

Pessimister är överlevare.

Pessimism handlar mycket om att identifiera risker och att kunna förutsäga olyckor eller motgångar. Ja, hela artens fortlevnad har vi pessimisten att tacka för.  Grottmannen som hörde den sabeltandade tigern vråla och tänkte ”ah ny kompis, jag går och hälsar” tja, raskt var den en optimist mindre på jordens yta. Grottmannen eller varför inte grottkvinnan, som tänkte ”här har vi nåt okänt, bäst att observera på avstånd” tja hen 1. lärde av optimistens misstag 2. och hade vett att hålla sig undan innan 3. bättre plan hade smitts.

Genom att identifiera risker och eventuella framtida problem så ser pessimisten till att vara förberedd och har alltid en plan B och C och har därmed en större chans att nå sina mål.

Genom att inte ha skyhöga förväntningar gällande framgång och lycka, går man heller inte runt och är missnöjd med vardagen. man är helt enkelt nöjd med att det inte gick så illa som man trott 😉

Jag kan ärligt säga att de PTklienter jag har som är de som nått sina mål bäst, det är inte optimisterna utan de som har en lite mer realistisk eller ja rent av pessimistisk inställning till sin satsning.

Ty väl medveten om att det inte kommer att bli lätt och gå som en dans så är de förberedda på att möta motstånd och blir inte chockade av att det inte räckte med att se positivt på saken.

De har givetvis en förhoppning om positiva resultat men de har inte likt de obotliga optimisterna en förväntan om det.

En stor skillnad där – förväntan vs förhoppning.

Som pessimist ÄR det lättare att glädja sig åt det lilla för man har inte förväntat sig nåt annat.

Tro för den sakens skull inte att pessimister får mindre utav livet. Allt utöver elände och misslyckanden ses ju som oväntade segrar och segerns sötma smakar som bekant alltid väldans gott.

Det handlar inte om att vara en dysterkvist utan snarare se saker för vad de är, vara förberedd på att det kan gå åt skogen och ge sig själv de bästa tänkbara förutsättningarna att lyckas ändå. Förmodligen upplevs pessimister som lite obehagliga pga att de är ärliga och liksom sticker hål på den rosa bubblan av orealistisk optimism som blivit så populär att omge sig av numera.

Tänker att mycket skulle kunna gått så mycket bättre om det funnits lite fler pessimister på plats i alla möjliga olika sammanhang. Tänk till exempel på Titanic, världens första osänkbara skepp. Så optimistiska var de att det bara utrustades med några få livbåtar mest för syns skull. Det kunde ju inte sjunka så varför liksom? Men det sjönk, trots allt positivt tänkande.

För pessimisten blir det inte alltid som man tänkt sig – det blir mycket bättre!

Jag – en lycklig pessimist som börjar varje dag på minus och avslutar den på ett rejält plus. Som alltid har en plan B och C och därmed ror i hamn med det mesta jag företar mig. Och när jag inte gör det blir jag inte förtvivlat besviken, det var ju liksom det jag förberedde mig på..

På det sättet är jag inte på något sätt ensam om att tänka. Jag hittade boken ”Den lyckliga pessimisten – varför negativt tänkande är positivt” av komikern Jan Bylund och Mattias Lundberg psykolog och docent vid Umeå universitet. I tisdags var jag på deras föreställning med samma namn och jag gjorde tvärtemot vad jag brukar – jag gick dit med en positiv förväntan men jag blev ta mig tusan ändå överaskad på ett positivt sätt. Sällan har jag skrattat så hjärtligt och sällan har jag suttit så jakande och leende genom en föreställning förut.

Läs boken! Se föreställningen! Att vara en lycklig pessimist är ett rätt schysst sätt att leva livet på 😉

/Carolin Helt, Int Lic PT som ständigt blir positivt överaskad, ovan i gott sällskap av två pessimister till- författarna av boken 🙂

Kommentarsfunktionen är avstängd.