Då är en vandrande bakterihärd!

Idag tar jag mig tillbaka till mitt nya nörderi – bakterier!!! Så in i vassens intresant! 1 tsk tarminnehåll består av mer än 500 miljarder bakterier. Det är 70 ggr mer än vad det bor människor på detta jordklot. Och… Bakterierna styr, de styr mer än vad du tror!

I vårt senaste poddavsnitt, som kommer ut nu på fredag, fick jag någon minut att prata bajs & bakterier. Tänkte mig att prata lite till om detta här och nu.

Ni tror kanske att ni bestämmer över hur ni känner och vad ni troligtvis kommer att stoppa i munnen men se så är det inte!  Det bestämmer era bakterier. De styr mer än vad ni tror. Vi har goda bakterier och vi har onda bakterier. Utan en längre förklaring kan ni kanske räkna ut vilka vi mår bäst av.  Det är nu helt upp dig vem som har övertaget i din kropp och detta styrs av….bamampaddiammm – AV VAD DU ÄTER!

”Du som tränar så mycket kan äta vad du vill” Så klart att jag kan – det bestämmer väl jag men att tro att träning kompenserar skitmat är så fel som det överhuvud taget kan bli. Maten som du äter stöter på bakteriena först innan maten hamnar i blodet. Bakterierna reagerar alltså på det du äter oavsett om du tränar eller ej. Ungerfär som att tro att du stoppar skövlingen av regnskog genom att panta några burkar.

Bakteriernas uppgift är bland annat att producera signalsubstanser som ger information till din hjärna om du är mätt, hungrig, depprimerad eller tex trött. Skulle de onda bakterierna ha övertag i din kropp så är det lätt hänt att du har svårare att styra över hur du mår och vad du stoppar i dig.  Sug efter skitmat, oförklarigt trött mm kan inte så förvånande komma härifrån.

Vissa tror att det beror mest på våra gener vad som styr hur vi ser ut och vad vi stoppar i oss. Men ett bra ekosystem i kroppen skulle betyda mycket, mycket mer. Kommer strax till hur du kan påverkar detta.

Bakterier och ett väl fungerande immunförvar hänger ihop. Vårt immunförsvar regerar på 2 sätt:

1 – Immunförsvaret aktiveras av bakterier och virus i lagom mängd = immunförsvaret tränas då upp så att allergier mm minskar. Lite som en polis behöver bovar att öva på för att bli en bra polis. (Du får ett väl fungerande immunförsvar)

2 –  Unviker vi bakterier får inte immunförsvaret träning, Immunförsvaret reagerar inte som det ska, kan överreagera och risken ökar för tex alleriger. Lite som en frustrerad dörrvakt om inte kom in på polishögskolan och söker bråk i allt. (Immunförsvar kan överreagera)

Vad är lösningen??

Se till att vårda ditt västhus! Ditt växthus befinner sig i tjocktarmen som vi inte brydde oss så mycket om förr. Men med dagens kunskap blir detta växthus mer än intressant. Här göder du dina goda bakterier. Här förökar de sig och får näring. Om du äter rätt mat det vill säga. Äter du skitmat får det onda laget av bakterier övertaget och i min värld får du min skäl skylla dig själv! Har de övertaget så har du svårare att styra över vad du stoppar i dig och blir lättare sjuk. Faktiskt också svårare att hålla vikten.

De goda bakterierna vill ha fibrer, gärna lösliga fibrer såsom frön, psylliumfrö, chiafrö och nötter. Bönor, baljväxter och grönsaker i alla de former. Frukt är fullt av lösliga fibrer. Syrade produkter såsom surkål eller syrade grönsaker. Havre är mumma för de goda bakterierna. Mejeriprodukter såsom yoghurt, gärna någon dag gammal – perfekt! Och slutligen vår bästa vän – potatisen!

För att gynna det goda laget vid varje måltid skulle vara en god tanke. Du skulle kunna göra så här:
Frukost, Yoghurt och psylliumfrön. Ta det som en shot om det inte är det godaste du vet.

Lunch, tillsätt någon baljväxt. Lite kikärtor, sojabönor, ärtor eller edamerbönor

Mellis, om du äter sådana. Prova med havre. Gröt eller i någon mussli

Kväll, ta en klick opastöriserad surkål, fet fisk, avokado eller en näve nötter.

Som du ser – hur enkelt som helst. Nu är det upp till dig att stoppa det i foderluckan!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist med snart ett växthus ute men ett väl fungerande växthus ”inne”

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.