Behöver vi verkligen mer fika?

Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika”  den meningen är så dum i så många dimensioner att jag knappt vet var jag ska börja. Men bilden blev orimligt mycket gillad på sociala medier. Främst bland de som inte verkar ha några som helst problem med att hinna med den typen av unna.

Förra helgen var jag och det lilla livet och tittade på komikern Al Pitcher och hans föreställning Sverige Syndrome. Kan varmt rekommenderas! Vi skrattade oavbrutet i 90min. Hans betraktelser av Sverige och oss svenskar lite från sidan om, är synnerligen träffande och underhållande.
Han nämnde några beteenden som jag la lite alldeles extra på minnet.

Som främsta och bästa tröst, belöning och tja typ medicinering mot eventuellt elände som drabbar oss så har vi – SOCKER.
Vi har en dag i veckan som är tillägnad socker fullt ut, från morgon till kväll – Sugerday, förlåt Saturday.
Vi har hela väggar med socker i matvarubutikerna. Vi utrustar våra barn med spadar stora nog att gräva diken med och låter dom gå loss och fylla hinkar fulla med socker (tja, sunkiga fetter också förstås, smågodis innehåller all tänkbar skit faktiskt)
Det spelar ingen roll om hushållet spenderar tid, engagemang och pengar på att äta ekologiskt, giftfritt, närproducerat och hållbart i övrigt- på helgerna så proppar vi både våra barn och oss själva så fulla med socker att ruset ger med sig först fram emot onsdageftermiddag.

Förutom lösgodisbeteendet noterar han även att i Sverige behövs det inte minnesvärda händelser för att fira genom att baka och äta ett bakverk- vi firar ett bakverk genom att baka och äta inte bara en utan gärna flera bakverk- Kladdkakans Dag, Kanelbullens Dag etc. Det har till och med gått så långt att vi tillägnat en hel månad åt ett bakverk- Semmelmånad.

Ja, när han rabblar upp eländet skrattar jag men hallå hej- hur kul är det egentligen?

51% av befolkningen är numera överviktig eller fet. Behöver vi verkligen mer fika?

40 % av matkassan går till godis, kakor, läsk, öl, vin och annat vi näringsmässigt inte behöver. Behöver vi verkligen mer fika?

43kg socker per person och år petar vi i oss. Behöver vi verkligen mer fika?

14,7kg godis per person och år, en sjunkande siffra tack och lov. Ja, den siffran har varit värre.

Men jag undrar just om utvecklingen kommer gå åt det hållet så länge till. Läste i går att Hemmakväll börjar med hemkörning. Nu behöver vi inte ens göra oss omaket att ta oss till butiken för att använda spadar stora nog att gräva diken med för att fylla hinkar fulla med skiten. Ett knapptryck bort och du har det på hallmattan.

Behöver vi verkligen mer fika?

Och nu har vi i Småland uppfunnit ”Fössta tossdan i mass”. Vi smålänningar firar att vi har svårt för att tala rent? Ja, jag vet verkligen inte, men firar gör vi i alla fall med massipantåta.

Behöver vi verkligen mer fika?

Jamen det är ju ett sätt att umgås och ha trevligt på. Lite mys behövs verkligen så här års”(läs-hela året om, alltid och jämt)

….försöker nån lite överslätande få fram.
Jaja, umgåsas på bara. Men måste det alltid ske genom att stoppa skit i foderluckan? GÖR nånting om det ska umgåsas. UT! Åk pulka. Spela tennis. Gå i skogen. Ännu hellre – spring! GÖR nåt. För inte nog med att vi äter så orimligt mycket skit i det här landet- vi rör ju på oss nåt helt löjligt lite. 9-11 timmar om dagen spenderar vi sittandes på rumpan.

Tänk om kreativiteten på att hitta orsaker till att röra på kroppen kunde vara ens en gnutta så stor som kreativitet att hitta på orsaker, ursäkter, dumma j*vla påhitt för att ännu en gång ”unna sig en lång fika”

Jaja, trevlig tossdag då.

//Carolin Helt, Int Lic PT. Inte mycket för att fika men det kanske framgick?

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.