Bajskorven! Mycket viktigare än du tror!!

Några av våra vanligaste sökorden på Pt Kvinna är just avföring så jag tänkte det är nog dax för lite mer ”skitsnack”

En bra avföring är den bästa huvudkudden skrev jag för ett tag sedan. Och ja, jag står fast vi detta. Visst har vi alla haft den där sköna känslan när vi sitter på toa, då allt går som en dans och vi behöver knappt använda  toapapper? Rent och lent. Eller är det bara jag? Är det bara jag som kopplar ihop detta med full funktion i kroppen?! Ja, då är det kanske hög tid att jag skriver om detta?
Den största anledningen till att vi stoppar saker i foderluckan är för att förse kroppen med den näring  vi behöver. Vi behöver energi, byggstenar, vitaminer, mineraler, fibrer mm, mm. Har vi alla hönsen hemma så förstår vi att viss mat (läs skitmat) bara ger oss en god smak för stunden. Vi når inte en god hälsa och definitivt inte bra resultat på träningen av detta skräp.
För att denna text inte ska bli för lång så håller jag mig till senare delen av nedbtyrningsprocessen, dvs tjocktarmen eller som jag brukar kalla det – Vårt växthus.

Det är här det händer! Det är här det föds (läs produceras) nya fina bakterier, bakterier som ser till att vi blir mätta, att vi mår bra, att alla funktioner i kroppen fungerar som de ska, ja de ser också till och bestämmer hur feta vi blir! Nu börjar det bli riktigt intressant eller hur!!!

Bakterierna bestämmer mer än vad vi tror. Låter vi de dåliga bakterierna ta över makten blir det svårt att må bra. Det blir svårt för kroppen att fungera optimalt och vi blir lätt sjuka.

Vad göra?
Jo, se till att sponsra det goda laget (de goda bakterierna)  så mycket du kan! In med krutet där bara. Det är inte svårare än så! Vill de ha fibrer och näring, ge dem det. Valet är ditt. Jag ”skiter” i ditt bajs (ha, ha vad rolig jag är)
Ditt bajs kan nämligen berätta en del om hur det står till i växthuset (läs tjocktarmen) Den ger dig en liten vink ifall tjocktarmen jobbar optimalt. Tjocktarmens viktigaste uppgift är att dra ur vätska, salter, och mineraler ur matresterna innan toan. I denna ”underbara” miljö främst lever och frodas de, de goda bakterierna. Din uppgift är att se till att denna miljö är och förblir gynnsam för dessa vänner. Då ger du det goda laget ett övertag!

Vill du ha koll? Gör ett fibertest!
Detta test berättar en hel del om hur det står till med din tarmhälsa.
Om resterna av det du ätit mm står stilla i tarmen för länge ökas risken att det bildas skadliga ämnen. Vissa av dessa ämnen kan orsaka tjocktarmscancer. Du ger också de skadliga bakterierna ett övertag. Högprocessad kost, fiberfattig kost och avsaknad av träning/aktivitet kan göra att det tar tre till fyra dagar innan de dyker upp i toaletten! Ja, det är då det stinker – Ett bra test bara det kanske…? (min egen teori)
Testet du annars kan göra är att öppna en burk majs och svälj ca en deciliter majs med vatten utan att tugga majsen. Ha sen koll när den dyker upp i toan. Majsens skal kommer ut hyfsat intakta. Tar det inte längre tid än 48 timmar så har du en helt ok tarmpassage. Tar det betydligt längre tid bör du nog se över vad du käkar… Du behöver definitivt öka ditt intag av vissa fibrer och dricka mer vatten.

Nu håller texten på att bli väldigt lång så här kommer några snabba tips. Dessa fibrer bör du satsa på och då framförallt de vattenlösliga:
Bär
Bönor
Chiafrö
Paprika, tomat
Frukt
Havregryn, vanliga
Linser
Lök
Rotfrukter
Psylliumfrö
Ärter

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, med ett vansinnigt bra och fungerande växthus

Kommentarsfunktionen är avstängd.