Ät frukt håll käften..!

Jag snubblade på följande åsikt på Facebook härom veckan-”Fruktförsäljare borde deklarera alla gifter som används vid odling av frukten!”
Tätt följt av följande rubrik i en av landets kvällsblaskor-
”Så här mycket socker innehåller dina favoritfrukter!” Frukt, det värsta du kan äta?! Eller..?

Here we go again… Låtom oss sila mygg och svälja kameler.

Min lilla försiktiga åsikt om åsikten som ventilerades på facebook-

Med tanke på det faktum att allt är ett gift beroende på dos, undrar jag om man känner samma behov av deklarering av förekomsten hälsovådliga ämnen i läsk, godis, kakor, bullar, bakelser, glass, chips, salta pinnar, ostbågar, vin, öl, sprit och färdiga drinkar?

För nånstans har jag på känn att konsumtionen av dessa produkter orsakar betydligt större risker för vår hälsa än ett äpple som inte blir angripet av skadedjur och mögel.

Och sen har vi det här med att det finns socker i frukt- SOCKER?!? Det värsta giftet av dom alla?! Och frukt som man har hört ska vara så nyttigt.
Sant. Frukt innehåller kolhydrater. Det kan innehålla både mono-, di- och polysackarider. Och i och med förekomsten av de två förstnämnda sackariderna innehåller det sockerarter. Ibland så mycket som 13gram per 100 beroende på vilken frukt man tittar närmare på.
MEN är det vår fruktkonsumtion som gör att gemene man får i sig på tok för mycket socker, så mycket att det blir ohälsosamt?

Är det pga det idoga fruktätandet som 51% av rikets befolkning är överviktig eller fet?

Nä hörni, det är knappast frukten som är roten till det onda i det fallet heller.

För ser ni, frukt innehåller så mycket mer som gynnar vår hälsa. Vitaminer, mineraler, fibrer som både mättar och ger vår tarmbiota vad den behöver för att må bra. Be om en deklaration av hälsobringande ämnen i ovan  nämnda skitmat istället. Den listan lär bli kort och lättläst historia…

Ät frukt, håll käften och skippa all den andra skiten i stället, det är mitt hälsotips i sommar..

…och resten av året också.

Och som vanligt gör var och en preciiis som den själv behagar. Men den som kommer till mig och hävdar att det är vattenmelon som är orsaken till muffinsmidjan man skaffat sig under semester – den ligger pyrt till..

//Carolin Helt, Int Lic PT helt fruktansvärt orädd för frukt..

Kommentarsfunktionen är avstängd.